Μια απίστευτη ιεροσυλία επιχείρησαν να διαπράξουν άγνωστοι τα ξημερώματα στον Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του dogma.gr από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στη μια περίπου τα ξημερώματα, άγνωστος ή άγνωστοι εισέβαλλαν στον Ναό του Αγίου Δημητρίου απ’ όπου αφαίρεσαν το ομοίωμα αρχιερατικής μήτρας που βρισκόταν πάνω από την λειψανοθήκη όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Δημητρίου.

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός πως οι δράστες δεν είχαν ως στόχο τα τιμαλφή, κάποια από τα οποία βρέθηκαν σκορπισμένα στον Ναό, αλλά την κάρα του Αγίου Δημητρίου, το κρανίο δηλαδή, που προφανώς θεώρησαν ότι βρίσκεται μέσα στο ασημένιο ομοίωμα.

Είναι μια από τις σπάνιες φορές που διαρρήκτες μπαίνουν σε Ναό και αντί να κλέψουν τιμαλφή, εικόνες ή γενικά πολύτιμα αντικείμενα προσπαθούν να κλέψουν ιερά λείψανα.

Στην περίπτωση του Αγίου Δημητρίου στάθηκαν άτυχοι, αφού η κάρα όπως και τα υπόλοιπα ιερά λείψανα είναι σφραγισμένη στο εσωτερικό της λειψανοθήκης και η αρχιερατική μήτρα ήταν κενή.

Ωστόσο το γεγονός δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στον κόσμο της Εκκλησίας αφού όπως φαίνεται υπάρχουν κυκλώματα που εμπορεύονται ιερά λείψανα.

Κανείς πάντως από τους κληρικούς που υπηρετούν στον Ι.Ν. του Αγίου δημητρίου, δεν μπορεί να φανταστεί ποιος θα ενδιαφερόταν να αγοράσει στη «μαύρη αγορά» το λείψανο ενός Αγίου.

Οι ιερόσυλοι πάντως ήταν ιδιαίτερα επίμονοι αφού και το προηγούμενο Σάββατο, είχαν ξαναπροσπαθήσει να μπουν στον Ναό χωρίς επιτυχία.

Τις σχετικές έρευνες έχει αναλάβει η ασφάλεια Θεσσαλονίκης

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ι.Μ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης και η Διοικούσα Επιτροπή του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού αγίου Δημητρίου του και πολιούχου μας, ανακοινώνουν προς τον ευσεβή λαό μας το ακόλουθο γεγονός.

Τις πρώτες μεσονύκτιες ώρες , άνθρωποι ασεβείς και βλάσφημοι, αλλα και επικίνδυνοι ιερόσυλοι , εισήλθαν από παράθυρο της βορείας πλευράς του Ιερού Ναού του αγίου Δημητρίου για να συλήσουν και να αρπάσουν τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του πολιούχου μας θαυματουργού αγίου.

Επειδή ήταν αδύνατη η διάρρηξη της λάρνακος των λειψάνων, αφήρεσαν την επ’αυτής αργυρά μίτρα, επί της οποίας υπήρχαν αφιερώματα με την ελπίδα ότι εντός αυτής υπήρχε η τιμία κάρα του μεγαλομάρτυρος.

Επάνω στην ταραχή τους έρριψαν κάτω τα αφιερώματα που ήταν σταυροί και εγκόλπια. Ευτυχώς, χάριτι Θεού, η διακοσμητική μίτρα ήταν αδεια και χωρίς ιδιαίτερη αξία. Δυστυχώς ο συναγερμός και ένας υπάλληλος ασφαλείας (security) δεν ημπόδισαν τους διαρρήκτες ώστε να αποτραπή η ιεροσυλία τους.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης διενήργησε άμεσα για τα δέοντα, ενώ μετέβη στο Ναό ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος , οι ιερείς και οι επίτροποι του Ναού , και ειδικοί τεχνίτες, για να επανασφαλίσουν τον Ναό και τα ιερά λείψανα. Αυτή η αποτρόπαια ιεροσυλία υπενθυμίζει την προ διετίας κλοπή της τιμίας κάρας της αγίας Αναστασίας στην ομώνυμη ιερά Μονή στα Βασιλικά. Αυτά είναι σημεία και τέρατα στην διαταραγμένη συγχρονη ανθρώπινη κοινωνία.

Λουδάρος Ανδρέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.