Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε “Γρεβενιώτης”

Ελληνας οικονομολόγος προτείνει την κατάργηση του 500ευρου

Απρίλιος 11th, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΩΣ ΛΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ελληνας οικονομολόγος προτείνει την κατάργηση του 500ευρου

Αν και όλοι έχουμε ακούσει γι’ αυτό, ελάχιστοι το έχουμε δει. Τώρα ο οικονομολόγος και αναλυτής της Τράπεζας της Αμερικής (BofA) Αθανάσιος Βαμβακίδης υποστηρίζει σε έκθεσή του ότι μια κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως να αποτελούσε τη λύση για την έξοδο από την ευρωπαϊκή κρίση.

Αυτή η κίνηση, υποστηρίζει ο κ. Βαμβακίδης στην αναφορά του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, θα αποδυνάμωνε το ευρώ, δίνοντάς του μια οικονομική ώθηση και κάνοντάς το πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αιφνιδιάσει όλους όσοι «παρκάρουν» συχνά τον παράνομο πλούτο τους σε αυτά τα χαρτονομίσματα.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, η Τράπεζα της Αμερικής εκτιμά ότι αυτό ακριβώς θα μπορούσε να δώσει τη λύση στην κρίση του ευρώ, αφού σύμφωνα με τον αναλυτή της BofA το μεγάλο σε αξία αυτό χαρτονόμισμα καταλήγει να είναι «χρήμα – στρώμα» («mattress money»): σπανίως βλέπει το φως της ημέρας (μόλις το ένα τρίτο από τα 500ευρα σε κυκλοφορία χρησιμοποιούνται σε συναλλαγές) ενώ χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες ή ως εναλλακτικό όχημα αποθήκευσης μετρητών.

Πριν καιρό μάλιστα το Serious Organized Crime Agency στη Βρετανία είχε υποστηρίξει ότι το 90% των 500ευρων βρίσκεται στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο κ. Βαμβακίδης, ο οποίος μέχρι το 2010 εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον σχεδιασμό συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για οικονομικές κρίσεις, τάσσεται υπέρ της απόσυρσης των συγκεκριμένων χαρτονομισμάτων από την κυκλοφορία. Η δυσανάλογα μεγάλη ζήτηση για τα 500ευρα στο πλαίσιο της παραοικονομίας τείνει να ενισχύσει υπερβολικά τη ζήτηση για το ίδιο το ευρώ, υποστηρίζει, γεγονός που θα υποχωρούσε με την κατάργησή τους, η οποία με τη σειρά της θα βοηθούσε τον ανταγωνισμό. Στην έκθεσή του ο αναλυτής βλέπει έναν παραλληλισμό μεταξύ της ζήτησης για τα χαρτονομίσματα των €500 και της πτώσης του ευρώ από ύψη στα οποία είχε φτάσει το 2007.

 

Υπενθυμίζεται ότι το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ είναι με διαφορά το μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα στο G10 και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Το «κόλπο» σύμφωνα με την έκθεση, είναι να βρεθεί η σωστή περίοδος για να ανακοινωθεί μια τέτοια απόφαση: αν αυτό γινόταν υπερβολικά νωρίς, τότε η ΕΚΤ θα διέτρεχε τον κίνδυνο να πλήξει τους ειλικρινείς, νόμιμους κατόχους μεγάλων λογαριασμών και θα μπορούσε να κατηγορηθεί για παραβίαση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Αν αυτό γινόταν υπερβολικά αργά, οι γκάνγκστερς θα έβρισκαν χρόνο να ξεπλύνουν τα μετρητά τους. Ο κ. Βαμβακίδης πιστεύει ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει σε διάστημα ενός μήνα.

Ωστόσο η Τράπεζα της Αμερικής δεν αναμένει η ΕΚΤ να αγκαλιάσει σύντομα αυτήν την πρόταση. Δεδομένων όμως των πολλών προσπαθειών που έχουν κάνει οι Ευρωπαϊουν να λύσουν την οικονομική κρίση που τους μαστίζει τα τελευταία τρία χρόνια, ίσως είναι μια επιλογή που αξίζει να μείνει στο τραπέζι.

ΕΘΝΟΣ

This entry was posted on Πέμπτη, Απρίλιος 11th, 2013 at 20:12 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply