Σκοτεινό το παρελθόν του επιχειρηματία σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel

Πρώην κατάσκοπος ο εργολάβος ακριβών οικιών στο Τείχος ΒερολίνουΟ Μάικ Ούϋβε Χίνκελ, ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων πάνω στα απομεινάρια του Τείχους του Βερολίνου, υπήρξε στο παρελθόν κατάσκοπος της διαβόητης αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας Στάζι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει την περίπτωση της Πέτρα Μάιερ, η οποία όταν είδε τον Χίνκελ στην τηλεόραση τον αναγνώρισε αμέσως, καθώς οι δυο τους μοιράζονταν το ίδιο γραφείο στο δημαρχείο στην ανατολικογερμανική πόλη Ζουικάου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

«Μετά την ενοποίηση, η Μάιερ είχε βρει στα αρχεία της Στάζι τον φάκελό της, ο οποίος περιλάμβανε λεπτομερείς συνομιλίες τους υπογεγραμμένες  από έναν “Γιενς Πέτερ”, το κωδικό όνομα που χρησιμοποιούσε ένας ανεπίσημος εργαζόμενος της διαβόητης αστυνομίας. Τα έγγραφα φαίνεται να υποδεικνύουν ότι ο Χίνκελ υπήρξε πράκτορας της Στάζι, μια υποψία που απλώς θα ενισχύσει την οργή στο Βερολίνο, όπου οι διαδηλώσεις  για το φιλόδοξο κατασκευαστικό σχέδιο συνεχίζονται επί εβδομάδες. Οι επικριτές του λένε ότι δεν θέλουν η ιστορία της πόλης να θαφτεί κάτω  από επιχειρηματικά συμφέροντα και μεγάλα ονόματα και έχουν προγραμματίσει κι άλλες διαδηλώσεις για αυτή την εβδομάδα», αναφέρει το περιοδικό.

Θα μπορούσε ένας κατάσκοπος της Στάζι να βρίσκεται πίσω από το αμφιλεγόμενο κατασκευαστικό σχέδιο; «Ισως», απαντά ένας πρώην αξιωματικός της Στάζι για το αν γνώριζε τον Χίνκελ στο παρελθόν. «Τον είχα γνωρίσει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσε να είναι έτσι», αναφέρει το περιοδικό όσον αφορά μαρτυρία του.

«Ομως από πού τον γνώριζε; “Ολα αυτά βρίσκονται σε φακέλους. Τι θέλετε από εμένα;”, ρωτάει ο πρώην πράκτορας. Η απάντηση φέρνει περισσότερες πληροφορίες για τον Χίνκελ, ο οποίος αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα εξαιτίας της απόφασής του να απομακρύνει τμήματα του μνημείου της East Side Gallery, δηλαδή τμήματα του Τείχους του Βερολίνου διακοσμημένα από καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο, που αποτελούν την πιο δημοφιλή τουριστική ατραξιόν του Βερολίνου», αναφέρει το Spiegel.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.