Κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής εισέβαλαν τα ξημερώματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.

Νωρίτερα, αστυνομικοί εκτελώντας εντάλματα σύλληψης εισέβαλαν -όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι- σε δυο σπίτια, σπάζοντας τις πόρτες και συνέβαλαν δυο πολίτες, οδηγώντας τους στη Γενική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για τους δυο που είχαν ταυτοποιηθεί καθώς στον ένα είχε βρεθεί γενετικό υλικό σε σκούφο κοντά στο εργοτάξιο και κοντά στο σπίτι του δεύτερου μια καραμπίνα που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση.

Όταν χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού οι αστυνομικοί πήραν οπλισμό και αρχειακό υλικό και εγκατέλειψαν το αστυνομικό τμήμα.

Οι κάτοικοι θα οδηγηθούν στα δικαστήρια Πολυγύρου όπου θα οδηγηθούν οι δυο συλληφθέντες.

“Τέτοιες συλλήψεις δεν προαναγγέλονται”

Τη θέση ότι συλλήψεις τέτοιου επιπέδου δεν προαναγγέλονται και ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί προς όλες τις κατευθύνσεις εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ιερισσό Χαλκιδικής τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτια και συνέλαβαν δυο άνδρες κατά των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

“Οι συλλήψεις βάση ενταλμάτων γίνονται οποτεδήποτε. Και μάλιστα επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν μιλάμε για απλή σύλληψη βάση εντάλματος, μιλάμε για σύλληψη ατόμων που κατηγορούνται για δέκα κακουργήματα και για δώδεκα πλημμελήματα. Για πράξεις οι οποίες εμπίπτουν στον ευρύτερο χαρακτηρισμό της τρομοκρατίας, θυμηθείτε το τι είχε συμβεί στις Σκουριές, θυμηθείτε τις εκτεταμένες καταστροφές, τον κίνδυνο ζωής ανθρώπων, δεν είμαι εγώ που θα το κρίνω αυτό αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι οι συλλήψεις σε τέτοιο επίπεδο ποινικής αξιολόγησης δεν γίνονται πανηγυρικά μέρα μεσημέρι παρουσία όλων των κατοίκων και δεν προαναγγέλονται”, επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Περιγράφοντας το πλαίσιο της δικής του ενημέρωσης για τα γεγονότα τόνισε: “Υπήρξε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης συγκεκριμένων ατόμων για σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων, νομίζω για δέκα κακουργήματα και δώδεκα πλημμελήματα και η αστυνομία κινήθηκε για την εκτέλεση, παρουσία δικαστικού λειτουργού των συγκεκριμένων ενταλμάτων. Υπήρξε πρόσκληση για παράδοση, άρνηση παράδοσης των ανθρώπων οι οποίοι έπρεπε να συλληφθούν και από εκεί και πέρα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και παρουσία οργάνων της δικαστικής αρχής, η αστυνομία διέρρηξε τις πόρτες των συγκεκριμένων κατοικιών και συνέλαβε τους υπόδικους. Όταν υπάρχει άρνηση, αυτό ακριβώς προβλέπεται”.

Και συμπλήρωσε: “Πάρα πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, μερικοί από αυτούς εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα, έκαναν εκτεταμένες καταστροφές στο αστυνομικό τμήμα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στο αστυνομικό τμήμα δεν υπήρχε ούτε οπλισμός ούτε έγγραφα, εάν αυτό ήταν αποτέλεσμα ότι τα φυγάδευσαν ή ότι δεν υπήρχαν ευθής εξαρχής αυτό δεν το ξέρω”.

Σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα η δύναμη ήταν πάρα πολύ μικρή και ότι τα έγγραφα δεν τα πήραν οι κάτοικοι που εισέβαλαν σε αυτό. “Είναι αστυνομικό τμήμα ενός χωριού, μιλάμε για ελάχιστους αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονται στην πραγματικότητα εκεί για να εξυπηρετούν τους κατοίκους του συγκεκριμένου χώρου”, είπε.

“Δεν μου προκύπτει ότι έβαλαν φωτιά στο τμήμα, όμως οι ζημιές είναι εκτεταμένες”, σημείωσε. Τώρα που κάνουμε την αναδιάρθρωση, στον σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης τα περισσότερα χωριά, κοινότητες και μικρές πόλεις της Ελλάδας στέλνους εκπροσώπους να μην καταργηθεί το αστυνομικό τμήμα, εδώ έχουμε την περίπτωση που φαίνεται η τοπική κοινωνία δεν θέλει αστυνομικό τμήμα”, υπογράμμισε.

“Η αστυνομία έχει εκ του νόμου και εκ του Συντάγματος την υποχρέωση να ενεργεί και να εκτελεί τις εντολές της δικαστικής αρχής κατά τον προσφορότερο τρόπο. Εκρίθη και αν θέλετε την άποψή μου μάλλον καλώς εκρίθη ότι αν αυτό το ένταλμα εκτελείτο χθες το απόγευμα, δεδομένης της πιθανολογούμενης και προφανούς εκ του αποτελέσματος αντίδρασης των κατοίκων, θα γινόταν μακελειό. Κρίθηκε λοιπόν ότι το σωστό είναι να αιφνιδιαστούν οι υπόδικοι και ορθώς αιφνιδιάστηκαν. Οφείλω να σας πώ ότι δεν ρωτήθηκα αλλά δεν θα μπορούσα και να προβλέψω ότι κάτοικοι μιας κοινότητας θα εισέβαλαν μέσα σε αστυνομικό τμήμα, αυτό είναι έξω από την δική μου λογική και έξω από τα όρια του νόμου. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Εάν οποιαδήποτε κοινότητα, χωριό ή κωμόπολη στην Ελλάδα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μετατραπεί σε γαλακτικό χωριό και να εφαρμόσει δικό του Σύνταγμα, δικό του δίκαιο και τον αυτοδικαίως κανόνα ζωής αυτό δεν πρόκειται να περάσει, εξηγημένες κουβέντες. Δεν πρόκειται να περάσει”, κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.