Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κτηνιατρική Υπηρεσία Γρεβενών: Ο εμβολιασμός των αιγοπροβάτων είναι υποχρεωτικός…

Απρίλιος 9th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Το τμήμα Κτηνιατρικής Γρεβενών ενημερώνει τους κτηνοτρόφους, κατόχους εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων για τα εξής:

α) Έχει ξεκινήσει ήδη το πρόγραμμα εμβολιασμού των αιγοπροβάτων κατά της βρουκέλλωσης (μελιταίος πυρετός) για το έτος 2013. Είναι γνωστό σε όλους τους παραγωγούς πόσο σοβαρή ασθένεια είναι ο μελιταίος πυρετός τόσο για την υγεία των ζώων όσο και για τη δημόσια υγεία. Η συμμετοχή όλων των εκμεταλλεύσεων αιγών και προβάτων στο πρόγραμμα εμβολιασμού είναι υποχρεωτική.

β) Από φέτος, απαραίτητη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό είναι να έχουν οι παραγωγοί προμηθευτεί εγκαίρως ηλεκτρονικά μέσα σήμανσης (συμβατικά και ηλεκτρονικά ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους) για τη σήμανση όλων των ζώων που θα εμβολιαστούν. Ζώα που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση δε θα εμβολιάζονται.

Όσες εκτροφές δε συμμορφωθούν άμεσα με τις υποχρεώσεις τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες:

α) Το νέο δελτίο εμβολιασμού θα αντικαταστήσει σταδιακά τη βεβαίωση παράδοσης γάλακτος που είναι απαραίτητη για την εμπορία γάλακτος των εκτροφών αιγοπροβάτων. Συνεπώς, ανεμβολίαστες εκτροφές δε θα μπορούν να εμπορευτούν γάλα ενώ δε θα μπορούν να εξασφαλίσουν και Υγειονομικά Πιστοποιητικά Αγοραπωλησίας ή/και σφαγής ζώων.

β) Στους μη συμμορφούμενους κτηνοτρόφους δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις (ενίσχυση του άρθρου 68, επιδοτήσεις ενιαίας ενίσχυσης κ.λπ.) ενώ επιπλέον επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη μη ολοκλήρωση του προγράμματος της βρουκέλλωσης στη χώρα μας, πιθανόν να επιφέρει επιπτώσεις στη διάθεση του σημαντικού για την εθνική και τοπική οικονομία τυριού «φέτα» με απαγόρευση εξαγωγών όπως ρητά αναφέρθηκε από κοινοτικούς εμπειρογνώμονες.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

This entry was posted on Τρίτη, Απρίλιος 9th, 2013 at 11:58 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply