Τέλειωσε η συνάντηση της τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα παρουσία και του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου και η «βόμβα» έσκασε, καθώς υπήρξε συμφωνία για να σταματήσει η συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank και η ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών θα γίνει ξεχωριστά. Η συμφωνία, περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα ο οποίος θα απορροφήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα το deal αυτό θα γίνει με την Eurobank και θα δημιουργηθεί ένας τέταρτος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα μετά την Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha Bank.

Το αν είναι καλό ή όχι αυτό που αποφασίστηκε ο χρόνος θα το δείξει. Αν έρθουν οι ξένοι και αγοράσουν κοψοχρονιά τις τράπεζες τώρα που θα είναι μόνες τους, ασφαλώς και θα αποτελεί βόμβα για όλη την Ελλάδα και την οικονομία. Αν, όμως, οι τράπεζες μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτόνομα και δώσουν ανάσα στην αγορά, αφού πρώτα γίνουν ισχυρές τότε ίσως αποβεί σε καλό.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν έχουμε να κάνουμε με αμοιβαία υποχώρηση ώστε να κλείσει το πακέτο. Στα υπόλοιπα θέματα υπάρχει μεγάλη πρόοδος και τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα θα υπάρξει νέα συνάντηση με την τρόικα.

Το πάγωμα της συγχώνευσης Εθνικής με Eurobank και ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος

Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου».

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

«Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος», διαβεβαιώνει η ΤτΕ στην ανακοίνωσή της.

Στο ΤΧΣ «περνούν» η Εθνική και η Eurobank

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «περνούν» η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, το οποίο «κρατικοποιεί» τις δύο τράπεζες. Και, ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.

Μετά την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος οι διοικήσεις των δύο τραπεζών απέστειλαν, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, επιστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν είναι πιθανόν να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μιας. Ως εκ τούτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι έως τώρα διαδικασίες για τη συγχώνευση αναστέλλονται και την τελική απόφαση για τη συγχώνευση ή μη θα λάβει το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος. Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας, εάν το ΤΧΣ μπορεί να αποφασίσει την πώληση των δύο τραπεζών ξεχωριστά, ανέφερε ότι το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει, με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Σημειώνεται ότι, μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.