Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τον διορισμό «κηδεμόνα» για την η αξιοποίηση των περιουσιών

Το σχέδιο-νόμου για τις σχολάζουσες κληρονομιές

«Ίσως και πριν το Πάσχα» κατά δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις κοινωφελείς περιουσίες και τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει πηγές εσόδων από τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Ο βουλευτής είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 25.000 καταπατημένα ακίνητα, από τα οποία το κράτος αδυνατεί να βγάλει έξω τους καταπατητές.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα γίνει καταγραφή με συστηματικό αλλά και ενιαίο τρόπο των κοινωφελών περιουσιών και θα απλοποιηθεί όλο το πλαίσιο που αφορά την οργάνωση και λειτουργία απέναντι στις σχολάζουσες κληρονομιές.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τον διορισμό «κηδεμόνα» και με τις νέες διατάξεις θα προωθείται η αξιοποίηση των περιουσιών, η εκποίηση και εκμίσθωση των ακινήτων τους.

Με το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή- και στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και οι παρατηρήσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής- γίνονται εννέα βήματα για τις κοινωφελείς περιουσίες και τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Ειδικότερα:

  • Προβλέπεται η θέσπιση μητρώων κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών για την αποτελεσματική διαδικασία παρακολούθησης της καταγραφής, εκκαθάρισης και διοίκησης των περιουσιών.
  • Προβλέπεται η οργάνωση μητρώου φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία θα πρέπει να έχουν την υποδομή και τεχνογνωσία να ασκούν καθήκοντα εκκαθαριστών, διοικητών, διαχειριστών των κοινωφελών περιουσιών και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών.
  • Αντικαθίστανται οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες διορισμού των προσώπων αυτών με ταχείες διαδικασίες διορισμού προσώπων στο ανωτέρω μητρώο, με στόχο την ελάφρυνση των δικαστηρίων από υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας που έχουν διοικητικό χαρακτήρα.
  • Προβλέπεται η περαιτέρω διασπορά της εποπτείας των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών στις υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων, προκειμένου να ασκείται η εποπτεία στον πλησιέστερο τόπο που επιτελείται και εκτελείται ο σκοπός ή βρίσκεται η έδρα του προσώπου που διοικεί την περιουσία.
  • Προβλέπεται η περιέλευση των δικαστικών υποθέσεων ερμηνείας των διαθηκών και έγκρισης μεταβολής του κοινωφελούς σκοπού της περιουσίας, ύστερα από διαπίστωση ότι ο αρχικός σκοπός δεν μπορεί να εκτελεστεί στα κατά τόπους εφετεία αντί του εφετείου Αθηνών που εντάσσονται σήμερα.
  • Προβλέπεται η καθιέρωση τακτικών ετήσιων ελέγχων όλων εν γένει των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, με ελεγκτικά γραφεία που λειτουργούν ως πιστοποιημένα όργανα λογιστικών ελέγχων και λειτουργούν συμπληρωματικά στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών.
  • Προβλέπεται η εισαγωγή ταχύτερων και αποτελεσματικών διαδικασιών προληπτικού ελέγχου, μόνο στις περιπτώσεις που απαιτείται των οργάνων εκκαθάρισης και διαχείρισης των περιουσιών.
  • Προβλέπεται η εισαγωγή νέων διαδικασιών για την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των περιουσιών, την εκποίηση και εκμίσθωση των ακινήτων τους, την κατασκευή έργων, τη χορήγηση υποτροφιών.
  • Προβλέπεται η ενοποίηση, σε έναν νόμο, της αντιμετώπισης των κοινωφελών περιουσιών και των σχολαζουσών κληρονομιών, δεδομένου ότι τα θέματα διοίκησης είναι κοινά.
  • ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.