Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στο 6% η επιστροφή ΦΠΑ για τους δικαιούχους αγρότες

Απρίλιος 6th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Στο 6% θεσμοθετήθηκε φέτος η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος από 11% που ήταν πέρυσι. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και οι αιτήσεις επιστροφής μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται από την προσεχή Δευτέρα στις κατά τόπους ΔΟΥ.

Δικαιούχοι επιστροφής του ΦΠΑ που έχει επιβαρύνει τις εισροές τους είναι οι αγρότες οι οποίοι εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ κατά το χρόνο παράδοσης των αγροτικών προϊόντων τους ή παροχής των αγροτικών υπηρεσιών τους, ανεξάρτητα αν κατά το χρόνο που ζητείται η επιστροφή έχουν μεταταχθεί σε άλλο καθεστώς ή έχουν διακόψει τις εργασίες τους. Βάσει του άρθρου οι αγρότες δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή του φόρου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών. Ως παράδοση αγαθών θεωρείται και η αξία αγροτικών προϊόντων που διατίθενται ως αμοιβή σε είδος, για τη λήψη υπηρεσιών από άλλους υποκείμενους στο φόρο, όπως εκθλιπτικά, θεριζοαλωνιστικά, συλλεκτικά και άλλα δικαιώματα.

Η αίτηση επιστροφής ΦΠΑ υποβάλλεται:

α) Απευθείας από τον αγρότη στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ή στη ΔΟΥ που διαθέτει τμήμα ελέγχου.

β) Μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης στη ΔΟΥ στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η συνεταιριστική οργάνωση. Με την αίτηση επιστροφής συνυποβάλλονται τα πρωτότυπα των νόμιμων φορολογικών στοιχείων σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) ή του πρώην Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (Π.Δ. 186/1992, από τα οποία προκύπτουν τα ακαθάριστα έσοδα από την παράδοση των αγροτικών προϊόντων και την παροχή των αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο ημερολογιακό έτος).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

This entry was posted on Σάββατο, Απρίλιος 6th, 2013 at 08:43 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply