Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών-  Αποδοκιμασίες απο ομάδα πολιτών κατά την έξοδο των εκπροσώπων της τρόικας.

«Δεν θα κλείσει τίποτε, εάν δεν κλείσουν όλα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης, διάρκειας περίπου 3,5 ωρών, με τους επικεφαλής της τρόικας, προσθέτοντας ότι «έχει δουλειά ακόμη».

Οταν ρωτήθηκε εάν η συζήτηση αφορούσε και τις φημολογούμενες αντιρρήσεις της τρόικας για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, απάντησε «μιλήσαμε για όλα».

«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γ. Πρετεντέρη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός προέβη στη συγκεκριμένη επισήμανση λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, προσθέτοντας εμφατικά ότι «η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη».

Στον απόηχο δε, της χθεσινής σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών για το τέλος στα ακίνητα, ο υπουργός δήλωσε ότι «η τρικομματική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, πέρασε τις παιδικές της ασθένειες. Χθες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Έδειξαν αυτογνωσία και πολιτικό ρεαλισμό».

Αναφερόμενος γενικά στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «η στάση των αγορών έχει αλλάξει και αλλάζει απέναντι μας. Ουδείς μιλά πλέον για έξοδο από το ευρώ. Έχουμε καλύψει πλέον τα 2/3 του δρόμου που απαιτείται για την δημοσιονομική εξυγίανση και τα 3/ 4 του δρόμου για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Έχουμε καλύψει δηλαδή τη μεγαλύτερη απόσταση. Βέβαια, όπως σε κάθε μαραθώνιο, τα τελευταία χιλιόμετρα είναι πιο δύσκολα γιατί ο δρομέας είναι κουρασμένος».

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «με την τρόικα ανοίξαμε όλη τη “γκάμα” των θεμάτων, δημοσιονομικά, τράπεζες, διαρθρωτικά και προγραμματίσαμε τις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά ετέθη και ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων για εφέτος, ενώ από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών τέθηκαν ερωτήματα αναφορικά με τη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την εκταμίευση τόσο του «υπολοίπου» της δόσης του περασμένου Δεκεμβρίου (2,8 δισ. ευρώ), για το οποίο βασικό «διαρθρωτικό ορόσημο» είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, όσο και της δόσης του α΄ τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ (για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, την πορεία των φορολογικών εσόδων, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ταμεία, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κ.λπ.).

Τα κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι έως τις 15 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης σε έκτακτο Eurogroup στο τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας αποδοκιμάστηκαν έντονα από ομάδα πολιτών κατά την αποχώρησή τους από το υπουργείο Οικονομικών.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.