Μόνο δυο χρόνια σε όσους το κάνουν κατά την ανάκριση, δέκα αν τα επιστρέψουν στο Εφετείο

Ευνοϊκές ποινές σε όσους επιστρέψουν χρήματα που υπεξαίρεσαν

Με φυλάκιση δύο ή τριών χρόνων μπορούν να τιμωρούνται οι εμπλεκόμενοι σε οικονομικά εγκλήματα εφόσον επιστρέψουν ολόκληρα τα ποσά που έχουν αφαιρεθεί από τα δημόσια Ταμεία. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του «Βήματος», για όσα εγκλήματα αυτού του είδους επιστρέφονται τα χρήματα κατά το στάδιο της ανάκρισης, το δικαστήριο θα επιβάλει φυλάκιση δύο χρόνων, ενώ όσοι θα τα επιστρέψουν στο στάδιο του πρωτόδικου δικαστηρίου μπορεί να επιβληθεί σε αυτούς φυλάκιση τριών χρόνων. Αν τα χρήματα επιστραφούν στο Εφετείο το δικαστήριο επιβάλλει κάθειρξη 10 χρόνων.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, ανοίγει παράθυρο ποινικού διακανονισμού μεταξύ πολιτείας και εμπλεκομένων σε περίπτωση που επιστραφούν τα χρήματα που έχουν πάρει οι εμπλεκόμενοι.

Εξαιρούνται πάντως, όπως διευκρίνισε, οι περιπτώσεις υπεξαίρεσης και απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Στο σημείο αυτό δήλωσε ότι «αν η κοινωνία ανταποκριθεί θετικά στο πρωτοποριακό αυτό μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις».

Ο υπουργός ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία νέας φυλακής σε στρατόπεδο της Αττικής, όπου θα κρατούνται μόνο οι εμπλεκόμενοι ή καταδικασμένοι σε οικονομικά εγκλήματα.

Η φυλακή υψίστης ασφαλείας που επίσης έχει εξαγγελθεί και συμφωνηθεί και με το Μέγαρο Μαξίμου θα λειτουργήσει, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, είτε στο Μαλανδρίνο είτε στα Τρίκαλα.

Παραγράφονται επίσης οι καταδίκες αδικημάτων με ποινές μέχρι ενός χρόνου, εκτός από τις υποθέσεις μη καταβολής διατροφής και μη καταβολής δεδουλευμένων.

Το άρθρο του νομοσχεδίου

4.
α) Σε περίπτωση παροχής σύμφωνης γνώμης του δικαιούχου του λογαριασμού για τη ρευστοποίηση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, του ενεχύρου που συστάθηκε σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, σε πλήρη ικανοποίηση της απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του Δημοσίου, ν.π.δ.δ., Ο.Τ.Α. ή εν γένει κρατικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του άρθρου 9 του ν. 1232/1982 ή της καθοιονδήποτε τρόπο πλήρους ικανοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου και των λοιπών νομικών προσώπων: αα) μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου ενώπιον του ανακριτή, επιβάλλεται στον κηρυχθέντα ένοχο ποινή φυλάκισηςς τουλάχιστον δύο ετών, ββ) μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται σ’ αυτόν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και γγ) μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται σ’ αυτόν ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών.

β) Οι διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης (α) δεν εφαρμόζονται στα εγκλήματα των άρθρων 375, 386 και 390 του Ποινικού Κώδικα, όταν αυτά στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου και των λοιπών νομικών προσώπων που αναφέρονται σε αυτήν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.