Σε σύσκεψη, το βράδυ της Δευτέρας, ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ με Στουρνάρα συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα ενόψει της επίσκεψης της τρόικας

Εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του χαρατσιού της ΔΕΗ κατά 15%-20%, προκειμένου να κάμψει έτσι και τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ στη διατήρησή του και το 2013 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τo υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σενάριο για μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%-20%, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων κατά 315-420 εκατ. ευρώ. Για να υποκαταστήσει τις απώλειες αυτές και να έχει ελπίδες να δεχθεί η τρόικα το σενάριο, το οικονομικό επιτελείο εισηγείται τρεις λύσεις:

  • Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ώς 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα.
  • Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μια περίπτωση).

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα είχαν το βράδυ της Δευτέρας κλιμάκια του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η σύσκεψη είχε ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό των κυβερνητικών εταίρων ενόψει της επίσκεψης της τρόικας καθώς παραμένουν ανοιχτά διάφορα ζητήματα. Το ειδικό τέλος για τα ακίνητα που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ προκαλεί πονοκέφαλο στους τρεις αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ απορρίπτουν την επέκταση του το 2013.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, ενόψει και της συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Τετάρτης.

Στο τραπέζι υπάρχουν ακόμα τα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο ΦΠΑ στην εστίαση, η τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κ.α.

Η Ιπποκράτους έχει ήδη διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών ότι περιμένει τις προτάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις εκκρεμότητες ενόψει της αξιολόγησης  της τρόικας και ειδικότερα: το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το ΕΕΤΗΔΕ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες, τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον στο ΠαΣοΚ θεωρούν κατάλληλη το χρονική στιγμή για να τεθεί στη διαπραγμάτευση η ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης. Το ενδεχόμενο να διεκδικηθούν κάποιες ελαφρύνσεις στο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί και από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ .

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.