Στόχος η διεκπεραίωση 3.900 πειθαρχικών διώξεων ώς το τέλος του χρόνου

Σχέδιο 5 σημείων για τους δημόσιους υπαλλήλουςΜε όχημα τους επίορκους και ακατάλληλους υπαλλήλους επιχειρεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόϊκας για αποχωρήσεις από το Δημόσιο εντός του 2013. Επιταχύνοντας τις πειθαρχικές διαδικασίες για την έκδοση αποφάσεων σε 3.900 περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων, εκτιμά ότι θα λάβει την πίστωση χρόνου για την ποιοτική αξιολόγηση του προσωπικού, που προβλέπει το σχέδιο Μανιτάκη και όχι απλώς ποσοτική μείωση του Δημοσίου. Στόχος είναι με την υλοποίηση των πέντε βημάτων του σχεδίου, οι επόμενες αποχωρήσεις να γίνουν το 2014 μέσα από τους 25.000 που θα υπαχθούν σταδιακά σε διαθεσιμότητα κατά το τρέχον έτος.

1. Σχεδιασμός νέων δομών
Θα πρέπει να αποφασιστεί ποιο στόχο καλείται να επιτελέσει κάθε φορέας του Δημοσίου και στο πλαίσιο αυτό να καθοριστεί ποιες δομές χρειάζονται. Η διαδικασία αυτή ήδη εφαρμόστηκε με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων . Τώρα, ετοιμάζονται τα μοντέλα για τους άλλους φορείς του Δημοσίου, όπως δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά., που θα αποτελέσουν και τη βασική δεξαμενή της διαθεσιμότητας.

2. Νέες θέσεις εργασίας
Βάσει των νέων οργανογραμμάτων, σε κάθε «κουτάκι» – δηλαδή διεύθυνση, τμήμα ή άλλη δομή – θα προβλεφθεί ο αριθμός των θέσεων, που χρειάζονται και για κάθε θέση θα καθοριστεί συγκεκριμένο εργασιακό προφίλ και προσόντα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν από το υπουργείο, κρίσιμο σημείο αποτελεί οι θέσεις αυτές εκτός από προσδιορισμένα κριτήρια, να έχουν και πλαστικότητα. «Δεν πρέπει να υπάρχουν αγκυλώσεις και να προβλέπεις μία θέση κλητήρα μόνον για τον 2ο όροφο» αναφέρουν.

3. Πρώτη αξιολόγηση
Βάσει των νέων οργανογραμμάτων, θα προκύψει για παράδειγμα πως σε κάποια δομή χρειάζονται 400 θέσεις και υπάρχουν 475 δημόσιοι υπάλληλοι. «Θα πρέπει να δούμε εάν αυτοί που έχω καλύπτουν τα εργασιακά προφίλ των θέσεων» λένε από το υπουργείο, παραπέμποντας σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Στην πρώτη, και οι 475 υπάλληλοι πληρούν τις απαιτήσεις των θέσεων. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται πως 75 υπάλληλοι και συγκεκριμένα οι έχοντες λιγότερα προσόντα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Στη δεύτερη εκδοχή προκύπτει αυτομάτως αριθμός υπαλλήλων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. «Έχεις για παράδειγμα 50 υπαλλήλους που έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία; Εχουν παραπεμφθεί πειθαρχικά; Είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης και εσύ θέλεις δευτεροβάθμιας; Τότε αυτοί θα πρέπει ή να μπουν σε διαθεσιμότητα ή να φύγουν οριστικά από το Δημόσιο» σχολιάζουν.

4. Σταθερή αξιολόγησης
Εχουν κληθεί όλες οι υπηρεσίες να προκαθορίσουν τους στόχους, που θα επιτυγχάνονται σε ετήσια βάση με δυνατότητα τριμηνιαίου επαναπροσδιορισμού. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν με τη διαδικασία αυτή και οι έχοντες προσόντα, καθώς συχνά – όπως επισημαίνεται – έχει αποδειχθεί υπάλληλοι να διαθέτουν πτυχία, αλλά να μην εργάζονται.

5. Καταργήσεις φορέων

Μέσα στον Απρίλιο θα προωθηθεί και η διαδικασία για τη συγχώνευση ή κατάργηση περίπου 700 φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Σε αυτούς απασχολούνται 13.000 υπάλληλοι, σημαντικό μέρος των οποίων θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και εάν δεν μετακινηθεί μέσα σε ένα έτος θα αποχωρήσει οριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.