Οδηγός στις έρευνες οι επιλογές των «παλιών βομβιστών» και ένας μηχανικός χρονοδιακόπτης

ΕΛ.ΑΣ.: «Αδρανής» οργάνωση έβαλε τη βόμβα στον εφοπλιστή Τσάκο

«Παλιούς βομβιστές» που έδρασαν την περίοδο 2007-2010 και δεν σχετίζονται με τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στο Mall ή στο γραφείο ταχυμεταφορών στο Παγκράτι βλέπει ξαφνικά η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την έκρηξη μηχανισμού το βράδυ της Τετάρτης έξω από το σπίτι του εφοπλιστή κ. Νίκου Τσάκου στην Ακρόπολη.

Η συνδεσμολογία της βόμβας, η βάρους περίπου δύο κιλών εκρηκτική ύλη, ο εντοπισμός μηχανικού χρονοδιακόπτη αλλά και το γεγονός ότι το σακίδιο ήταν κρεμασμένο σε τοίχο και άλλα δεδομένα οδηγούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σε άλλες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Πίσω από την επίθεση στο σπίτι του εφοπλιστή βλέπουν μέλη παλιάς οργάνωσης που είχε προχωρήσει στα τέλη της δεκαετίας του 2000 σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων και είχε εξαφανισθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ίσως αυτοί οι «βομβιστές από το παρελθόν» εμφανισθούν με νέο όνομα, δημιουργώντας ουσιαστικά την τέταρτη ένοπλη ομάδα που δρα τους τελευταίους μήνες. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του κ. Τσάκου να έχουν σχέση με το μίνι οπλοστάσιο που βρέθηκε προ 15 ημερών σε νοικιασμένο αυτοκίνητο στα Εξάρχεια αλλά και με την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψης ευθύνης περισσότερο από τρεις μήνες αργότερα.

Απομακρύνεται ο… Βελβεντός

Αρχικώς τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτίμησαν ότι ο ωρολογιακός μηχανισμός που εξερράγη στην κατοικία του κ. Τσάκου ήταν έργο νέου βραχίονα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» που έμεινε αλώβητος από τη ληστεία στο Βελβεντό. Μάλιστα σε πρώτη φάση εκτιμήθηκε ότι η έκρηξη ίσως είχε σχέση με τη βόμβα που είχε εκραγεί στις 20 Ιανουαρίου 2013 στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι.

Τη συγκεκριμένη επίθεση (όπου είχε χρησιμοποιηθεί χύτρα) είχε αναλάβει με προκήρυξή της η «Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων: Άγρια Ελευθερία και Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων» που θεωρείτο νέα ομάδα «κρούσης» των «Πυρήνων». Ακόμη ερευνήθηκε αν οι δράστες είχαν σχέση με την οργάνωση FAI, υποομάδες της οποίας έβαλαν βόμβες -δυναμίτες με φυτίλια- στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο και σε εταιρεία κούριερ στο Παγκράτι.

Τίποτε από αυτά όμως δεν επιβεβαιώθηκε. Έτσι τις τελευταίες ώρες από τους επιτελείς της Κατεχάκη υπάρχει αναθεώρηση αυτών των απόψεων.

ΕΝΕΔΡΑ και «Λαϊκή Θέληση»

Από την περαιτέρω ανάλυση η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να βλέπει ομοιότητες με επιθέσεις των οργανώσεων ΕΝΕΔΡΑ («Ένοπλη Επαναστατική Δράση») και «Λαϊκή Θέληση» που αποτελούνταν από άτομα ηλικίας κυρίως 30-40 ετών και περιόρισαν τις κινήσεις τους όταν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρέθηκε στα ίχνη τους.

Η πρώτη βομβιστική ενέργεια της ΕΝΕΔΡΑΣ ήταν τον Ιανουάριο του 2007 όταν τοποθέτησε βόμβα στη ΔΟΥ Αργυρούπολης. Είχε τοποθετήσει επίσης εκρηκτικό μηχανισμό στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής στη λεωφόρο Μεσογείων τον Απρίλιο του 2008. Και σε αυτή την περίπτωση είχε υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ενώ η έκρηξη ήταν ημιτελής λόγω προβλήματος στην εκρηκτική ύλη. Η ΕΝΕΔΡΑ θεωρείται συνέχεια της «Λαϊκής Επαναστατικής Δράσης». Ήταν η πρώτη ένοπλη οργάνωση που εμφανίστηκε μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».

Η «Λαϊκή Θέληση» ξεκίνησε τη δράση της το καλοκαίρι του 2004, με βόμβα στα δικαστήρια Λάρισας εν όψει μεταγωγής μελών της 17Ν. Το καλοκαίρι του 2008 προχώρησε σε τοποθετήσεις βομβών στα γραφεία δύο γερμανικών εταιρειών στο Μαρούσι και της ΟΚΕ (Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή) στον Νέο Κόσμο. Την άνοιξη του 2009 προχώρησε σε βόμβα με τηλεχειρισμό στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και με ωρολογιακό μηχανισμό στο γραφείο του κ. Γ. Τρεπεκλή στο Κολωνάκι. Τον Φεβρουάριο του 2010 είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό που ενεργοποιήθηκε μέσω κινητού στο προεκλογικό γραφείο του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο Περιστέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει εξαρθρώσει και την οργάνωση «6η Δεκέμβρη», η οποία χρησιμοποιεί ως ονομασία της την ημερομηνία δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, έχει χτυπήσει με βόμβα τη Γενική Γραμματεία Τύπου στις 15 Ιανουαρίου 2010, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου 2008 είχε ταχυδρομήσει σφαίρες σε έναν δικηγόρο και έναν δημοσιογράφο. Ανέλαβε με 12σέλιδη προκήρυξή της που απέστειλε στη εφημερίδα «Το Ποντίκι» την ευθύνη για τη βόμβα που τοποθετήθηκε, αλλά δεν εξερράγη, στην Εφορία του Νέου Κόσμου στις 23 Μαρτίου 2011.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.