Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εγκρίθηκε η γερμανική χρηματοδότηση για την «Πτολεμαΐδα V»

Μάρτιος 29th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Την εξεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης της ΔΕΗ στην περιοχή μας, ύψους 1,4 δις ευρώ, ανακοίνωσε η ΔΕΗ ΑΕ, καθώς δόθηκε αρχική έγκριση από τον γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes για την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων Ευρώ για τη χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V».

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ενημερώθηκε από τη διοργανώτρια του σχετικού κοινοπρακτικού δανείου Τράπεζα KfW IPEX-Bank, ότι δόθηκε η αρχική έγκριση για την κάλυψη  δανείου ύψους περίπου €700 εκατ. από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes,  η οποία αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη σύναψη του εν λόγω κοινοπρακτικού δανείου.

«Η σημερινή εξέλιξη για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του μεγαλύτερου ενεργειακού μέχρι σήμερα έργου, «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ, μέσω και της έγκρισης για την κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 700.000.000 ευρώ από τον γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes, αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Εθνική μας Οικονομία», δήλωσε ο Υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου. Έκανε μάλιστα λόγο για «ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την Ελλάδα που οριστικά και αποφασιστικά, γυρίζει σελίδα» και δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα της και για άλλες αντίστοιχες μεγάλες επενδύσεις, που δίνουν ξανά την ελπίδα σε εκατομμύρια Έλληνες».

Σχολιάζοντας τη θετική αυτή εξέλιξη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός, ανέφερε ότι: «Η παροχή εγγύησης εκ μέρους ενός Οργανισμού του μεγέθους της Euler-Hermes, ιδίως στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη, καθώς υποδηλώνει την εμπιστοσύνη σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο της ΔΕΗ αλλά και στην ίδια την επιχείρηση.»

Την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση αναφορικά με τη χρηματοδότηση κατασκευής της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα εξέφρασε μιλώντας στον «Π» και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ στο Δ.Σ. της επιχείρησης, Γιάννης Καραβασίλης. Ανέφερε μάλιστα πως στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ αναμένεται να επικυρωθεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης για τη χρηματοδότηση της μονάδας. «Αυτό που απομένει, πρόσθεσε, είναι να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν η απαιτούμενη άδεια για την κατασκευή της “Πτολεμαΐδας V”», η οποία υπολογίζεται σε 20 μήνες περίπου, «ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει έγκαιρα η ανέγερση της μονάδας που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή μας που μαστίζεται από την ανεργία αλλά και θα ανακουφίσει το περιβάλλον της περιοχής».

Η νέα μονάδα της ΔΕΗ, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια και είναι η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η «Πτολεμαΐδα V» θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθίστανται παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες, επιτυγχάνοντας μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων, σημειώνει η ΔΕΗ και τονίζει ότι: «η νέα Μονάδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων, καθώς το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

This entry was posted on Παρασκευή, Μάρτιος 29th, 2013 at 15:36 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply