Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητεί να πληροφορηθεί την έκθεση των ελληνικών εταιρειών στη Μεγαλόνησο


To ύψος των καταθέσεών τους που διατηρούν σε τράπεζες στην Κύπρο και γενικότερα την έκθεσή τους στην κυπριακή αγορά ζητεί να πληροφορηθεί από τις εισηγμένες επιχειρήσεις η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε μια προσπάθεια να υπάρξει η καλύτερη  δυνατή ενημέρωση για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ελληνικές εταιρείες από την κρίση στην Κύπρο. Ηδη, οι ανακοινώσεις των εταιρειών διαδέχονται η μία την άλλη με την πλειονότητα των εταιρειών να δηλώνει ότι ούτε καταθέσεις διαθέτει στην Κύπρο αλλά και ότι οι εργασίες τους στη Μεγαλόνησο αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό κομμάτι του συνολικού κύκλου εργασιών.

Βεβαίως, υπάρχουν και όμιλοι που λόγω της δραστηριότητάς τους διατηρούσαν καταθέσεις στην Κύπρο και είχαν και ικανά έσοδα από τις πωλήσεις τους. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν:

ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι καταθέσεις του Ομίλου στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου, Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, ανέρχονται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων αποτελούν το αντίκρισμα για ήδη εκδοθείσες εγγυητικές επιστολές.

Ελλάκτωρ

Στις 15/3/2013, ο όμιλος Ελλάκτωρ είχε, μέσω θυγατρικών εταιρειών και κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, μη εγγυημένες καταθέσεις (άνω των 100.000) 575.000 ευρώ στην τράπεζα Cyprus Popular Bank («CPB») στην Κύπρο και 1,9 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο. Οι συνολικές καταθέσεις εταιρειών του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην CPB και στην Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο ανέρχονται σε 600 χιλιάδες ευρώ και 1,937 εκατ. ευρώ 7 αντίστοιχα.
O κύκλος εργασιών από δραστηριότητες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κύπρο ανέρχεται σε 1,06% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του ομίλου το 2012 που είναι μη σημαντικό για τα ενοποιημένα μεγέθη του ομίλου.

Αλουμυλ

Οι καταθέσεις του Ομίλου στην Τράπεζα CPB, ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 867.296,6 ευρώ
Δεν υπάρχει έκθεση του Ομίλου σε κινητές αξίες ή χρηματοπιστωτικά μέσα των τραπεζών Κύπρου και CPB.
Το ποσοστό του κύκλου εργασιών του Ομίλου στην Κύπρο κατά την χρήση 2012, είναι 1,94%
Στην παρούσα χρονική στιγμή, η διοίκηση της ΑΛΟΥΜΥΛ δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια την ζημία που θα υποστούν τα αποτελέσματα και η οικονομική θέση του Ομίλου καθώς ακόμα εκκρεμούν οι σημαντικές αποφάσεις που θα κρίνουν το ύψος της μείωσης των καταθέσεων στις τράπεζες που επλήγησαν, και επιπροσθέτως θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να διαπιστωθεί και η αντίδραση της τοπικής αγοράς ως προς το κατά πόσο θα μειωθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, καθώς επίσης και η δυνατότητα εταιριών του κλάδου να ανταποκριθούν με την ίδια ευχέρεια στης υποχρεώσεις τους για αγορές που συντελέσθηκαν πριν το τραπεζικό επεισόδιο. Η εκτίμηση της διοίκησης για τον κύκλο εργασιών του Ομίλου στην Κύπρο την χρήση του 2013, είναι πως θα κυμανθεί τουλάχιστον στο μείον 50% σε σύγκριση με το 2012.

ΟΠΑΠ

O ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι οι θυγατρικές εταιρείες του ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ και OPAP SPORTS, τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην CPB συνολικού ύψους 1.758.000 ευρώ. Οι καταθέσεις των ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ και OPAP SPORTS, στην Τράπεζα Κύπρου ανέρχονται στο ποσό των 1.305.000 ευρώ, ενώ δεν υφίσταται έκθεση σε κινητές αξίες, σε προϊόντα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα των ανωτέρω Τραπεζών.
Το ποσοστό του κύκλου εργασιών των κυπριακών θυγατρικών είναι μικρότερο του 5% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου της ΟΠΑΠ και μικρότερο του 2% των κερδών EBITDA για τη χρήση 2012. Η ακριβής επίπτωση επί των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, σύμφωνα με ανακοίνωση, δεν είναι εφικτή επί του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι δεν θα επηρεαστούν σημαντικά, λόγω της μικρής συνεισφοράς των κυπριακών εταιρειών.

Jumbo

O όμιλος παιχνιδιών Jumbo διατηρεί 62 καταστήματα, εκ των οποίων τα 3 είναι στην Κύπρο. Οι πωλήσεις του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης έφτασαν τα 295,39 εκατ. ευρώ από 293,06 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,80%. Οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρου ανέρχονταν σε 32 εκατ. ευρώ και αποτελούσαν το 11% περίπου των πωλήσεων του ομίλου. Το ανώτερο ποσοστό δεν παρουσίασε διαφοροποίηση από το αντίστοιχο ποσοστό για τη χρήση που έληξε στις 30.06.2012.
Η εταιρεία στην Κύπρο διαθέτει στην Τράπεζα Κύπρου καταθέσεις και κεφάλαιο κίνησης περίπου 58 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ ο όμιλος δεν έχει έκθεση σε κινητές αξίες (όπως μετοχές, ομόλογα) ή χρηματοπιστωτικά μέσα των τραπεζών Κύπρου και CPB.
Η θυγατρική εταιρεία στην Κύπρο συνεχίζει τη λειτουργία της κανονικά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ωστόσο προεκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών της θα επηρεαστεί αρνητικά κατά 20%-25% για το τετράμηνο, που απομένει μέχρι το τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Κούμπας

Ο όμιλος Κούμπας κατέχει 415.800 μετοχές της εταιρείας “CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD”, οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑ αλλά δεν διατηρεί καταθέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα Τράπεζα Κύπρου, C.P.B. και Ελληνική Τράπεζα, που τηρούνται στην Κύπρο. Το ποσοστό του κύκλου εργασιών του ομίλου στην Κύπρο για την χρήση 2012 ανήλθε σε 10%, ενώ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εξέλιξη της δραστηριότητας του ομίλου στην Κύπρο αναμένεται να έχει μία πτώση της τάξης του 5% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.
Ο όμιλος έχει εκδώσει κοινό ομολογιακό δάνειο ποσού 27. εκατ. ευρώ και κοινό ομολογιακό δάνειο ποσού 78. εκατ. ευρώ (υπό το άρτιο κατά ποσοστό 90% επί της ονομαστικής αξίας εκάστης ομολογίας) με ομολογιούχο δανειστή την “CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD”. Επίσης, διατηρεί δάνειο ποσού 1,7 εκατ. ευρώ με το ίδιο ως άνω τραπεζικό ίδρυμα.

Coca Cola

Συνολικές καταθέσεις (ανασφάλιστες, δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ) ύψους 1,69 εκατ. ευρώ έχει η Coca-Cola Hellenic στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή (Cyprus Popular Bank), όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (Coca-Cola Hellenic, Εταιρία, ‘Όμιλος), σε συνέχεια της επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αριθμό πρωτοκόλλου 1257/27.03.2013, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με τις δραστηριότητες της Εταιρίας στην Κύπρο ως ακολούθως:
α) Οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ των εταιριών του Ομίλου στην Τράπεζα Κύπρου και στη Cyprus Popular Bank ανέρχονταν στις 16 Μαρτίου 2013 σε 175.381 ευρώ και 1.517.604 ευρώ αντίστοιχα.
β) Ο Όμιλος δεν έχει έκθεση σε κινητές αξίες (όπως μετοχές, ομόλογα) ή χρηματοπιστωτικά μέσα των ανωτέρω Τραπεζών.
γ) Ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής του Ομίλου στην Κύπρο έκλεισε στο 1,3% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου για τη χρήση του 2012.
δ) Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και δεδομένων των όσων είναι γνωστά στην Εταιρία σήμερα, η επίπτωση επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης της δεν αναμένεται να είναι σημαντική. Ενδεχόμενες περαιτέρω επιπτώσεις στον ‘Όμιλο από την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν σε αυτή τη φάση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.