Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Σε ισχύ η νέα λίστα φαρμάκων…

Μάρτιος 27th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Το 50% της διαφοράς θα καταβάλλεται από το ταμείο

Σε ισχύ από την Τετάρτη η νέα λίστα φαρμάκωνΑπό σήμερα το πρωί, ή το αργότερο την Πέμπτη, θα τεθεί σε ισχύ η «θετική» λίστα φαρμάκων, δηλαδή αυτή που περιλαμβάνει σκευάσματα που αποζημιώνονται από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

Τα φάρμακα που περιλαμβάνει η λίστα έχουν ασφαλιστική τιμή. Ο ασθενής θα μπορεί να κάνει χρήση, κατόπιν των οδηγιών του γιατρού του, είτε πρωτότυπου είτε γενόσημου φαρμάκου.

Στην περίπτωση που η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι υψηλότερη από την ασφαλιστική, το 50% της διαφοράς θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και το 50% από τον ασφαλισμένο.

Να σημειωθεί ότι έως σήμερα ο ασφαλισμένος πλήρωνε το 100% της διαφοράς, αφού ο ασφαλιστικός του φορέας κάλυπτε μόνο το κόστος του φθηνότερου γενόσημου φαρμάκου.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά με την εφαρμογή του νέου μέτρου θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους κατά 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, η εφαρμογή της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ασφαλιστικό σύστημα πλην της Ελλάδος.

Διευκρινίζεται ότι σε κάθε θεραπευτική κατηγορία υπάρχουν φάρμακα που δεν επιβαρύνουν τον ασθενή πέραν της συμμετοχής του. Έτσι, ο γιατρός οφείλει να προσαρμόσει την συμπεριφορά του συνταγογραφώντας δραστική ουσία και φάρμακα που δεν επιβαρύνουν τον ασθενή.

Για την σωστή εφαρμογή αυτού του μέτρου ο ασθενής πρέπει να ζητά από τον γιατρό και τον φαρμακοποιό, το φαρμακευτικό εκείνο σκεύασμα που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική τιμή.

Στην περίπτωση που για μια δραστική ουσία τα σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούν σε μια συγκεκριμένη περιεκτικότητα έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη από την ασφαλιστική, θα επανεξεταστεί η λιανική τιμή του φαρμάκου προκειμένου να συγκλίνουν στις ασφαλιστικές τιμές.

Φυντανίδου Ελενα

This entry was posted on Τετάρτη, Μάρτιος 27th, 2013 at 08:17 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply