Απαραίτητο για την υγεία

Οι υπόγειες δεξαμενές στερεύουν, τα αποθέματα πόσιμου νερού μειώνονται συνεχώς και σχεδόν το 20% του πληθυσμού της Γης βρίσκεται αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της λειψυδρίας. Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και η κατασπατάληση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων απειλούν ήδη περίπου 800.000.000 ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ εκτιμάται ότι ως το 2025 ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη δεν θα μπορεί να καλύψει βασικές καθημερινές ανάγκες του εξαιτίας της έλλειψης νερού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, 2.000.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω της λειψυδρίας ή από ασθένειες που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση νερού κακής ποιότητας, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά. Η UNICEF τονίζει ότι περίπου 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο από διαρροϊκές ασθένειες, με το 90% των θανάτων να οφείλεται στο μολυσμένο νερό, στην έλλειψη αποχέτευσης ή στην ανεπαρκή υγιεινή.

«Μερικές φορές επικεντρωνόμαστε στους αριθμούς και αποτυγχάνουμε να δούμε τις ανθρώπινες τραγωδίες που κρύβονται πίσω από τα στατιστικά στοιχεία. Αν 90 σχολικά λεωφορεία γεμάτα με παιδιά νηπιαγωγείου συγκρούονταν κάθε πρωί μεταξύ τους, χωρίς επιζώντες, ο κόσμος θα το πρόσεχε. Αυτό ακριβώς όμως συμβαίνει καθημερινά, σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής και αποχέτευσης» λέει ο επικεφαλής του τομέα Νερού και Υγιεινής της UNICEF Sanjay Wijesekera.

Από τους περίπου 720.000 θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών ετησίως οι μισοί καταγράφονται στην Ινδία, στη Νιγηρία, στο Κονγκό, στο Πακιστάν και στην Κίνα. Υπολογίζεται ότι περίπου 119.000.000 Κινέζοι, 97.000.000 Ινδοί και 66.000.000 Νιγηριανοί δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ τα στοιχεία για την έλλειψη αποχέτευσης είναι ακόμα πιο τρομακτικά (περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο στις συγκεκριμένες χώρες).

«Οι αριθμοί μπορεί να μας παγώνουν, αλλά δυστυχώς αντιστοιχούν σε πραγματικές ζωές. Κάθε άνθρωπος είναι σημαντικός, κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην υγεία, στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην επιβίωση και σε ένα καλύτερο μέλλον» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η UNICEF με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου).

Τις τελευταίες δεκαετίες ο ρυθμός με τον οποίο η ανθρωπότητα ξοδεύει τα διαθέσιμα αποθέματα νερού έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Οι ανάγκες για νερό (για αγροτικές, βιομηχανικές ή άλλες δραστηριότητες) αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι ποσότητες που αντλούνται από τις υπόγειες δεξαμενές της γης είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ποσότητες που επιστρέφουν σε αυτές μέσω φυσικών διεργασιών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί να υπάρξει σωστή διαχείριση και να αλλάξουν οι «ισορροπίες» ζήτησης και προσφοράς νερού παγκοσμίως.

Σε αντίθετη περίπτωση, το νερό αναμένεται να μετατραπεί τις επόμενες δεκαετίες σε είδος πολυτελείας για τους κατοίκους τουλάχιστον 50 χωρών σε Αφρική, Ασία, Αμερική, Ευρώπη και Ωκεανία. Σύμφωνα μάλιστα με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, το πόσιμο νερό ενδέχεται να αποτελέσει αιτία διενέξεων μεταξύ γειτονικών χωρών που μοιράζονται τις ίδιες υδρολογικές λεκάνες, με αρκετούς ερευνητές να μιλούν ακόμα και για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο όνομα του νερού. Απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας, το νερό συνοδεύεται πάντα από δύο χαρακτηρισμούς: «Ζωογόνο και πολύτιμο». Το ίδιο απαραίτητο και αναζωογονητικό είναι βέβαια και για τον ανθρώπινο οργανισμό, από τους ιστούς, το δέρμα και το αίμα, έως τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος, την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Εξάλλου, το νερό αποτελεί το κύριο μέσο μεταφοράς θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) στα κύτταρα και, επομένως, στα όργανα του σώματος, ενώ είναι το βασικό συστατικό του αίματος, που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.

Απαραίτητο για την υγεία

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους – διατροφολόγους, το νερό έχει την ικανότητα να αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό και να ρυθμίζει σωστά τον μεταβολισμό. Επίσης, λειτουργεί σαν φυσικό λιπαντικό στους ιστούς των αρθρώσεων και των μυών, ενώ περισσότερο γνωστή είναι η συμβολή του στη σωστή λειτουργία των νεφρών. Οσον αφορά τον εγκέφαλο, οι γιατροί επισημαίνουν ότι ακόμα και ένα πολύ μικρό ποσοστό αφυδάτωσης αυξάνει κατά πολύ το αίσθημα κόπωσης και την έλλειψη συγκέντρωσης. Το νερό βοηθά επίσης στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ κρατάει… μακριά και τις λοιμώξεις (ειδικά την ουρολοίμωξη).

“δημοκρατια”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.