Μείζον θέμα σε Ελλάδα και Ευρώπη οι αλλαγές ονομάτων και οι «αλβανικές φαμίλιες»

ΕΛ.ΑΣ.: 496 αλβανοί κακοποιοί άλλαζαν ταυτότητες και ποινικό μητρώοΜέσα σε τέσσερις μήνες συνελήφθησαν 496 αλβανοί ποινικοί που είχαν αλλάξει τα ονόματά τους καθώς επιχειρούσαν έτσι να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και να επιστρέψουν στην εγκληματική δράση.

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο για την «ανακύκλωση του εγκλήματος από την αλβανική μαφία» προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με πρόσφατες ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα μας. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας διαπιστώνουν ολοένα πιο συχνά ότι στη γειτονική χώρα λειτουργεί «φάμπρικα» μαζικής αλλαγής ονομάτων αλβανών υπηκόων που αποκτούν νέα διαβατήρια και έρχονται στην Ελλάδα με φαινομενικά «λευκό ποινικό» μητρώο, ενώ στην πράξη είναι κακοποιοί οι οποίοι έχουν διαπράξει σωρεία εγκλημάτων στη χώρα μας.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αλβανοί ποινικοί χρησιμοποιούσαν τα τελευταία χρόνια 150.000 κλεμμένα ή πλαστά διαβατήρια διαμορφώνει εφιαλτικά δεδομένα για την ασφάλεια των πολιτών. Την ίδια ώρα σε εκθέσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) η αλβανική μαφία ορίζεται πλέον ως «υπ’ αριθμόν ένα» κίνδυνος για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία φέρεται να έχει πάρει τα «πρωτεία» απ όλες τις τοπικές εγκληματικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έκθεσης, εκτός από τη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών αλλά και τα δίκτυα της λαθρομετανάστευσης, περίπου 42 «φαμίλιες» αλβανών κακοποιών προχωρούν πλέον και σε οργανωμένες ληστείες σε κατοικίες, καταστήματα κτλ., όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., την τελευταία διετία οι αλβανοί υπήκοοι με τη χρήση νέου τύπου βιομετρικών διαβατηρίων έχουν τη δυνατότητα απόκτησης βίζας για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως όμως εξηγούν οι ίδιοι, «αυτή η δυνατότητα μετατρέπεται σε εφιάλτη για την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης αφού είναι εξαιρετικά εύκολο στις αλβανικές υπηρεσίες η αλλαγή ονόματος των αλβανών υπηκόων. Έτσι αλβανοί κακοποιοί που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και φεύγουν για την Αλβανία επανέρχονται στη χώρα μας με άλλα ονόματα, χωρίς κανένα εμπόδιο και με ολόλευκο ποινικό μητρώο. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά. Κάθε χρόνο συλλαμβάνονται για ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών περίπου 9.000 Αλβανοί (ποσοστό περίπου 70% επί των συλληφθέντων αλλοδαπών απ’ όλες τις χώρες). Το γεγονός ότι μόνο σ’ ένα τετράμηνο έχουν βρεθεί περίπου 500 με ψεύτικα στοιχεία είναι ενδεικτικό του κινδύνου που υπάρχει. Μέχρις ότου υπάρξει η διασταύρωση αποτυπωμάτων οι άνθρωποι αυτοί εμφανίζονταν ως φιλήσυχοι τουρίστες. Επιπλέον έχουμε διαπιστώσει ότι περίπου 100-150 Αλβανοί που έχουν παραβιάσει άδειες από τις φυλακές έχουν γυρίσει στην Αλβανία για τη διαδικασία “κάθαρσης” του μητρώου τους μέσω αλλαγής του ονόματός τους. Πρέπει ακόμη κάποιος να γνωρίζει ότι το 2004 είχαμε ενημερωθεί ότι τα μέλη της αλβανικής μαφίας χρησιμοποιούσαν για την εξαΰλωση των ιχνών τους 145.977 διαβατήρια παλιού τύπου κλεμμένα ή παραποιημένα».

Ήδη η ΕΛ.ΑΣ., διπλωμάτες στα Τίρανα αλλά και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να πιέσουν την αλβανική κυβέρνηση να ελέγξει τη διαδικασία αλλαγής ονομάτων και έκδοσης νέων διαβατηρίων, με απειλή κατάργησης της αλβανικής βίζας.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.