Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου ολοκληρώθηκαν, σε ό,τι αφορά τη ρωσική πλευρά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ μετά την αναχώρηση του κύπριου ομολόγου του, Μιχάλη Σαρρή, από τη Μόσχα.

Η Ρωσία αναμένει πλέον την απόφαση της τρόικας για τη διάσωση της Κύπρου προτού εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει, πρόσθεσε ο Σιλουάνοφ.

Ο ρώσος ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η Μόσχα δεν συζήτησε με την κυπριακή πλευρά τη χορήγηση νέου δανείου, προσθέτοντας ότι οι ρώσοι επενδυτές δεν ενδιαφέρθηκαν για τις κυπριακές προτάσεις πραγματοποίησης επενδύσεων στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου.

Λίγο πριν από την επιστροφή του στη Λευκωσία, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο κ. Σαρρής διευκρίνισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του τού ανακοινώθηκε η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία δεν εξετάζει τίποτε περισσότερο πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011.

Ο κύπριος υπουργός δήλωσε ότι ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θέμα νέου ρωσικού δανείου, διότι αυτό θα ήταν επιβαρυντικό για το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας.

Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ετέθη ποτέ από ρωσικής πλευράς οποιαδήποτε πρόταση ένταξης της Κύπρου στην υπό ρωσική επιρροή Ευρασιατική Ένωση ή θέμα αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Αντίθετα, όπως είπε, η Ρωσία αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ, που πρέπει πρωτίστως εντός των πλαισίων της να επιλύσει τα θέματα διάσωσης της οικονομίας της.
Ερωτηθείς εάν ετέθη θέμα ναυτικών διευκολύνσεων αρνήθηκε να τοποθετηθεί χαρακτηρίζοντας «λεπτό» το ζήτημα.

Σε σχέση, τέλος, με το θέμα «παρουσίας» εκπροσώπων της τρόικας κατά τις κυπρο-ρωσικές διαβουλεύσεις, ο κ. Σαρρής είπε ότι λόγω της παρουσίας πολυμελούς αντιπροσωπείας, που συνόδευε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπήρξαν παράλληλες διαβουλεύσεις ρώσων και ευρωπαίων αξιωματούχων για την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τίποτε περισσότερο.

 

ΑΜΠΕ, Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.