Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ.Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για τη Λευκωσία. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας να βρεθούν συμβατοί τρόποι για την εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ προσέκρουσαν σε ανυπέρβλητα εμπόδια. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η απειλή της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη αιωρείται πάνω από την Κύπρο, καθώς λίγες ώρες απομένουν για την εκπνοή του τελεσιγράφου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα σημάνει διακοπή της χρηματοδότησης.

Δραματικές είναι εξελίξεις στη Λευκωσία, καθώς το Eurogroup, που συνεδρίασε σε τηλεδιάσκεψη χθες αργά το βράδυ, και η τρόικα δεν φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν χωρίς αλλαγές το «Σχέδιο Β» που έριξε στο… τραπέζι η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ αδειάζει η κλεψύδρα μετρώντας βασανιστικά τις ώρες μέχρι τη λήξη του τελεσιγράφου της ΕΚΤ για διακοπή χρηματοδότησης της Κύπρου, που θα οδηγούσε σε κατάρρευση των τραπεζών, άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη. Προκειμένου να εξευρεθεί οριστική λύση έστω και την ύστατη ώρα, είναι πιθανό το Eurogroup να συνεδριάσει εκ νέου εντός του Σαββατοκύριακου.

Ολες οι εναγώνιες προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης μετά και από αλλεπάλληλες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ προσέκρουαν σε νέα εμπόδια, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και σήμερα.

Εσπευσμένα η κυβέρνηση έλαβε το βράδυ την απόφαση για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας παραπέμποντας τον σχετικό νόμο στη Βουλή μαζί με νόμο για έλεγχο εκροής καταθέσεων και συνέχιζε τη διαπραγμάτευση για να ανταποκριθεί στις υπόλοιπες απαιτήσεις, που τελικά περιστρέφονταν γύρω από το κούρεμα των καταθέσεων.

Νέες διαδηλώσεις, αυτή τη φορά από εργαζόμενους στη Λαϊκή τράπεζα, προκάλεσαν οι πληροφορίες για το μέλλον της τράπεζας

Νέες διαδηλώσεις, αυτή τη φορά από εργαζόμενους στη Λαϊκή τράπεζα, προκάλεσαν οι πληροφορίες για το μέλλον της τράπεζας

Κι αν το Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσε «τη σπουδαιότητα της πλήρους διασφάλισης των εγγυήσεων για καταθέσεις κάτω από τα 100.000 ευρώ», εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες διατήρησε το «τελεσίγραφο» για υψηλότερα ποσά.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διεμήνυσαν πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διάσωση χωρίς «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Το ποσοστό πάντως δεν είχε προσδιοριστεί επί του παρόντος.

Δεν είναι τυχαίο πως «ανώτερος αξιωματούχος» είχε δηλώσει ότι ένας συνδυασμός κουρέματος των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και η κρατικοποίηση των «πλούσιων» ασφαλιστικών ταμείων, θα μπορούσαν να βγάλουν την Κύπρο από το αδιέξοδο.

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες προωθούν και «πάγωμα» μεγάλης διάρκειας στις κινήσεις κεφαλαίων, ώστε να περιοριστούν ή και να εκμηδενιστούν οι εκροές καταθέσεων. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε τεχνικές προετοιμασίες για να προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση στο «πάγωμα».

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία επί της ουσίας ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσει την «κάνουλα» ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες οδηγώντας τις σε κατάρρευση και τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς ωστόσο να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ζητούν αλλαγές
Επί της ουσίας η Ευρώπη ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση μια νέα πρόταση, στην οποία το απαιτούμενο ποσό των 5,8 δισ. ευρώ θα είναι πλήρως κοστολογημένο, δείγμα ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν κάλυψε τους «σκληρούς» της Ευρωζώνης.

Η πρόταση θα πρέπει να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό, ώστε, όπως αναφέραμε, να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση έως την προσεχή Δευτέρα.

Παράλληλα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν να αντιμετωπίσουν και την πίεση των αγορών.

Κι αυτό καθώς σε νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας προχώρησε αργά χθες τη νύχτα η Standard & Poor’s, η οποία προσγείωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής δημοκρατίας κατά μια βαθμίδα στο CCC, από CCC+, «βυθίζοντας» τα κυπριακά ομόλογα σε καθεστώς «σκουπιδιών» (junk).

Ειδικότερα, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Eurogroup τονίζονται τα ακόλουθα:

«To Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές μια νέα πρόταση, την οποία περιμένει να παρουσιάσουν οι κυπριακές αρχές όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Το Eurogroup είναι προετοιμασμένο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα προσαρμογής, που σέβεται τις παραμέτρους που προσδιορίστηκαν νωρίτερα από το Eurogroup. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές πρέπει να ξεκινήσουν τη νομοθέτηση των στοιχείων μιας τέτοιας συμφωνίας.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα της πλήρους διασφάλισης των καταθέσεων κάτω από τα 100.000 ευρώ στην ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης παραμένουν σε ετοιμότητα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες και να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη συνολικά».

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ετοιμο σχέδιο στο συρτάρι για τις τράπεζες

Για τη διασφάλιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος η ελληνική κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να προλάβει… παν ενδεχόμενον.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην Πράξη ορίζεται ότι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα περνούν «αυτόματα» υπό ελληνικό έλεγχο. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα βγει από το… συρτάρι και θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση «ατυχήματος», δηλαδή αν διαφανεί πως οι Βρυξέλλες δεν πειστούν από το κυπριακό σχέδιο «Β» και θέσουν την Κύπρο σε τροχιά εξόδου από το ευρώ.

Χθες στην Αθήνα συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, με την παρουσία του Γ. Στουρνάρα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλου και της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου, με αντικείμενο τις δραματικές εξελίξεις στις κυπριακές τράπεζες. Ενώ οι Ελληνες τραπεζίτες που έχουν πάρει μέρος στη διαδικασία για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, ανέμεναν με αγωνία τις εξελίξεις.

Νίκος Μελέτης – Κώστας Τσαχάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.