Τη λίστα με τους 2.062 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες που είναι στη Λίστα Λαγκάρντ, μαζί με τα ακριβή ποσά των λογαριασμών τους, όπως αυτά προκύπτουν από την διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ του ΣΔΟΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έχουν στα χέρια τους τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής.

Η επίμαχη λίστα κατατέθηκε στην Προανακριτική Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Παπακωνσταντίνου, από το ΣΔΟΕ μαζί με την αλληλογραφία που είχε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σχετικά με τα στοιχεία που ζητούνται για τα 2.062 πρόσωπα που βρίσκονται στη Λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας που κατατέθηκαν, οι 160 πρώτοι λογαριασμοί έχουν ποσά που κυμαίνονται από 4,7 εκ δολάρια μέχρι 560 εκ δολάρια.

Από αυτά, τα πρώτα 79 ονόματα εμφανίζουν διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων δολαρίων ενώ ακολουθούν εκατοντάδες άλλοι καταθέτες με αποταμιεύσεις από μισό έως 9 εκατομμύρια δολάρια.

Κάτοχοι των μεγάλων τραπεζικών λογαριασμών εμφανίζονται να είναι, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, βιομηχανικό, εκδοτικό και ναυτιλιακό τομέα της χώρας.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι από τους 2.062 συνολικά λογαριασμούς μόνο οι 918 περιέχουν χρηματικά ποσά ενώ αντίθετα όλοι οι υπόλοιποι εμφανίζονται να είναι μηδενικοί.

Μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής εκτιμούσαν ότι πιθανότατα, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων λογαριασμών, έχοντας αρκετό χρόνο στη διάθεση τους μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, μερίμνησαν και απέσυραν εγκαίρως τις καταθέσεις τους.

Εξάλλου, επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, ότι το ΣΔΟΕ διατυπώνει σωρεία παρατηρήσεων προς τις τράπεζες τόσο για τα ελλιπή στοιχεία που του έχουν αποστείλει όσο και για τις αρνητικές απαντήσεις οι οποίες όπως σημειώνει, δεν επιτρέπουν την περαιτέρω αξιοποίηση τους.

Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ ΣΔΟΕ και ΕΕΤ, προκύπτει ότι, το 2012 παρελήφθησαν από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και διαβιβάστηκαν στις τράπεζες 2.476 αιτήματα παροχής πληροφοριών, όπως άρση τραπεζικού απορρήτου και απαγόρευσης κίνησης λογαριασμών, τα οποία αφορούσαν σε 6.490 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, εμφανίζεται το ΣΔΟΕ να ενημερώνει τόσο την Επιτροπή όσο και τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για το μέχρι που έφτασε τον έλεγχο του και για τους 2.062 καταθέτες αλλά και ειδικότερα, για τους 4 συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.