Μεντβέντεφ: Εξωφρενικό το σχέδιο για την ΚύπροΕντονα επικριτικός προς την Κύπρο αλλά ιδιαίτερα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup εμφανίστηκε ο Ντ. Μεντβέντεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου του με τον Μανουέλ Μπαρόζο στη Μόσχα.

“Το προτεινόμενο σχέδιο για την Κύπρο είναι εξωφρενικό και πρέπει να το ζυγίσουμε καλά και να το σκεφτούμε. Οι προτάσεις για τη λύση του πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένων και των ρωσικών οντοτήτων. Μπορεί κάποιος να επιβιώσει μόνος του αλλά βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ευημερία είναι η από κοινού προσπάθεια”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Ως προς τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup η Ρωσία δεν ενημερώθηκε διότι δεν ενημερώθηκαν ούτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ας είμαστε απολύτως ειλικρινείς με αυτό το θέμα. Δεν είχε προαποφασιστεί κάτι πριν το Eurogroup. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου και η απόφαση ήταν προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών του Eurogroup. Σήμερα όμως εδώ στην Ρωσία θα είμαι όπως πάντα ανοιχτός να ακούσω τους προβληματισμούς των Ρώσων εταίρων μας”, είπε από την μεριά του ο Μανουέλ Μπαρόζο από ευρωπαϊκής πλευράς.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι η συμπεριφορά των Ευρωπαίων και της Κύπρου θυμίζει “ταύρο εν υαλοπωλείο” καθώς με αυτό τον τρόπο δεν επιλύονται οι οικονομικές κρίσεις. Σημείωσε ότι κλονίστηκε το πιο βασικό στοιχείο, δηλαδή η εμπιστοσύνη και εκτίμησε ότι όποια και αν είναι η λύση, χρήματα από τις κυπριακές τράπεζες οπωσδήποτε θα διαφύγουν.

“Είναι δικαίωμα της ΕΕ να αποφασίζει τα του οίκου της είναι όμως και επιθυμητό οι μονομερείς προσεγγίσεις να μην επιβάλλονται αλλά να λαμβάνονται υπόψη και οι προβληματισμοί των άλλων εταίρων”, επέμεινε ο κ. Μεντβέντεφ.

Μάλιστα, ο ίδιος, εμμέσως πλην σαφώς απείλησε ότι αν συνεχιστεί η ίδια λογική στην δήμευση -όπως την χαρακτηρίζει- ξένων χρημάτων, η Μόσχα θα εξετάσει την κατάργηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Κύπρο αλλά και ότι θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές κρατικών και ιδιωτικών φορέων που έχουν τα χρήματά τους εκεί.

Ερωτηθείς για το θέμα του φυσικού αερίου είπε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση για να συζητείται έτσι απλά, ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η αξία του, ενώ θύμισε ότι υπάρχουν τουρκικές ενστάσεις για την ΑΟΖ.

Για τη ναυτική βάση είπε ότι “συζητάμε όλα τα ενδεχόμενα αλλά πρωτίστως η Κύπρος πρέπει να κατανοήσει ότι το πρόβλημα είναι δικό της, είναι της ΕΕ κατόπιν και μόνο ως τρίτη εμείς πλευρά θα πρέπει να τοποθετηθούμε”.

Ο Μανουέλ Μπαρόζο εξήγησε ότι στο παρελθόν οι δυο πλευρές έχουν λύσει μεγαλύτερα ζητήματα και εξέφρασε την ελπίδα του να βρεθεί και τώρα μια λύση.

Ο κ. Σαρρής παραμένει στη Μόσχα συνεχίζοντας τις επαφές του και ανέμενε να του υποδειχθεί με ποιον θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και ποια μορφή ακριβώς θα έχουν αυτές.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.