Τι αναφέρει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα

Τα τέσσερα σενάρια για την Κύπρο σύμφωνα με τους Financial Times

Σε εξέταση των τεσσάρων πιθανών εξελίξεων στην Κύπρο προχωρούν οι Financial Times.

Το πρώτο σενάριο αφορά στη συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσωση. Η εφημερίδα βλέπει δύο πιθανές οδούς ανάμιξης της Μόσχας: συμφωνία που θα περιλαμβάνει πρόσβαση στο φυσικό αέριο ή ρωσική εξαγορά κυπριακής τράπεζας.

Όσον αφορά το πρώτο ενδεχόμενο, σημειώνεται ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το πότε και πόσα έσοδα θα προκύψουν, ενώ για το δεύτερο αναφέρεται ότι πιθανότερη θα ήταν η εξαγορά της Λαϊκής από την Gazprombank. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν η ΕΕ θα αποδεχόταν τη ρωσική προκεχωρημένη παρουσία στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα την ώρα που επιδιώκει τη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αλλά και κατά πόσο οι Ρώσοι θα θελήσουν τη συμφωνία την ώρα που έχει υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στις κυπριακές τράπεζες.

Το δεύτερο σενάριο είναι η υπαναχώρηση της Κύπρου και η επανεξέταση της ιδέας επιβολής υψηλότερου φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σχολιάζεται ότι οι διεθνείς πιστωτές εξεπλάγησαν από την έκταση υπεράσπισης των ξένων καταθετών από την κυπριακή πλευρά. Ο Έρικ Νίλσεν από τη UniCredit αναφέρει πως λόγω των υψηλών επιτοκίων καταθέσεων ένας καταθέτης σε κυπριακή τράπεζα που έβαλε στο λογαριασμό του 100.000 ευρώ το 2008 θα έχει έως τώρα κερδίσει 15.000 ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο καταθέτη σε Ιταλία ή Ισπανία και 23.000 περισσότερα από τον καταθέτη στη Γερμανία. Ο ίδιος θεωρεί ότι ένας φόρος 15% στους μεγαλοκαταθέτες δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογος και επομένως η κυπριακή θέση δεν μπορεί να «πουληθεί» στην ευρωζώνη. Παρόλα αυτά, προσθέτει η εφημερίδα, ο κ.

Αναστασιάδης φοβάται τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο για το καθεστώς του νησιού ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, κάτι για οποίο φαίνεται να υπάρχει πολιτική συναίνεση.

Τρίτο σενάριο είναι η υποχώρηση της ευρωζώνης, με την ελπίδα του κ. Αναστασιάδη ίσως να είναι ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μπροστά στην προοπτική κυπριακής εξόδου από την ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι προωθείται η ιδέα της εθνικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων για την εξασφάλιση 3-5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι όμως που είχε αρχικά προταθεί από την Κομισιόν και απορριφθεί από τη Γερμανία. Ακόμα και οι υποστηρικτές της εξαίρεσης των καταθετών, όπως η Γαλλία, τάσσονται υπέρ της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και της απαλλαγής της από «αμφιβόλου» προέλευσης ρωσικό χρήμα. Μια άλλη λύση θα ήταν η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα νομικά δυνατό, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Ακόμα και τότε πάντως, η Λευκωσία θα ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει την εξωτερική εποπτεία και τη ριζική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα που θα συνόδευαν τα κεφάλαια από το μηχανισμό, σχολιάζει η εφημερίδα.

Τέταρτο και τελευταίο σενάριο είναι αυτό της «καταστροφής», που προβλέπει τερματισμό χορήγησης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Η επόμενη σύσκεψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ κατά την οποία θα μπορούσε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου. «Αυτό είναι το πιστόλι που σημαδεύει το κεφάλι του κ. Αναστασιάδη, κάτι που του κατέστησαν σαφές και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών», αναφέρεται.

Το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προσθέτει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος είτε γίνεται μια οικονομία χωρίς χρήματα και στρέφεται σε ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων, είτε αρχίζει να τυπώνει το δικό της νόμισμα. «Την επόμενη φορά που οι Κύπριοι πάνε στα τραπεζικά τους υποκαταστήματα ίσως κάνουν ανάληψη κυπριακών λιρών», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.