Προκαλεί πολλά ερωτηματικά στους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών

Ο Γνωστός – Αγνωστος ΠάπαςΗ εκλογή του Αργεντίνου νέου Πάπα βρήκε «απροετοίμαστους» τους Ορθοδόξους Προκαθήμενους. Αγνωστος στους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών ο νέος Ποντίφικας προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς φαίνεται ότι ουδέποτε επισκέφθηκε κάποια απο τις έδρες των Ορθοδόξων Εκκλησιών ενώ δεν συμμετείχε και στις επιτροπές που χειρίζονται τον διάλογο με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες.

Η εκλογή του προκάλεσε «κεραυνό» τα πρώτα εικοσιτετράωρα καθώς ελάχιστοι ήταν σε θέση να δηλώσουν ποιός είναι ο νέος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαιοθαλικής Εκκλησίας. Και ενδεικτική του κλίματος που κυριάρχησε ήταν η δήλωση του πάντα καλά ενημερωμένου για τα όσα συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο «υπουργού Εξωτερικών» του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάσμκ κ. Ιλαρίωνα: «Για πολλούς», είπε τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της Αγίας Εδρας, «η εκλογή ήταν απρόσμενη,εφόσον, όπως αυτό γίνεται συνήθως προ κονγλαβίων, κυκλοφορούσαν, διάφορες λίστες ονομάτων, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων των Καρδιναλίων, οι οποίοι ήταν ξακουστοί, ενώ το όνομα του Καρδιναλίου Μπεργκόλιο έλειπε απο τις λίστες».

Αγνωστος στους Ορθοδόξους Προκαθημένους και τα επιτελικά τους στελέχη που είναι εντεταλμένοι να παρακολουθούν τα διαχριστιανικά δρώμενα σε παγκόσμιο επίπεδο ο Φραγκίσκος αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. «Να μην φοβούνται. Είναι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος», δηλώνει στο “Βήμα” ο κ. Ηλίας Χρυσόστομος Αβραμίδης επίλεκτο στέλεχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Μπουένος Αιρες. Μικρασιάτης στην καταγωγή ο κ. Αβραμίδης είναι ένας απο τους ελάχιστους χριστιανούς Ορθοδόξους που έχει την τύχη να γνωρίζει τον νέο Πάπα. «Πριν από ένα χρόνο τον προσκαλέσαμε», τονίζει στο Βήμα ,«να παρακολουθήσει την τελετή χειροτονίας του Επισκόπου Πατάρων κ. Ιωσήφ. Μερικές ώρες πριν την τελετή χτύπησε το τηλέφωνο μου και αντί να μιλήσω με κάποιον γραμματέα ή διευθυντή γραφείου ήταν ο ίδιος ο Καρδινάλιος που μου έλεγε οτι ταλαιπωρούνταν από υψηλό πυρετό και τα φάρμακα δεν απέδιδαν γι αυτό και ήταν αδύνατον να έρθει στον Μητροπολιτικό Ναό να παρακολουθήσει την τελετή. Είναι» προσθέτει, «ο καλύτερος Καρδινάλιος που υπηρέτησε την Αργεντινή. Δίπλα στα παιδιά των δρόμων, τους φυλακισμένους και δίπλα και στους Ορθοδόξους ιδιαίτερα σ εμάς στους έλληνες. Κάθε φορά, αφηγείται, που το Πάσχα των Ορθοδόξων δεν συνέπιπτε με το Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών ερχόταν στον Ναό και παρακολουθούσε μαζί μας την Ανάσταση και μας ευχόταν».

Κατά τον κ. Αβραμίδη ο νέος Πάπας μπορεί να μην γνωρίζει τους Ορθοδόξους Προκαθημένους γνωρίζει όμως την Ορθοδοξία.

Για πρώτη φορά μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054 ένας Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης θα παρεβρεθεί στην τελετή ενθρόνισης ενός Πάπα της Ρώμης και θα συνοδευέται απο τον Μητροπολίτη Μπουένος Αιρες κ. Ταράσιο ενώ στην ίδια τελετή θα παραβρίσκονται και οι αρχιερείς των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Μόσχας που υπηρετούν στην Αργεντινή καθώς είναι οι μόνοι απο τους ορθοδόξους κληρικούς που μπορούν να δηλώσουν ευθέως οτι γνωρίζουν τον νέο Ποντίφικα.

«Το μόνο που μας φοβίζει είναι το πως θα τον αποδεχθούν τα στελέχη του κράτους του Βατικανού γιατί η μέχρι σήμερα στάση του δείχνει ότι δεν του αρέσουν οι πολυτέλειες και οι τυπικότητες», τονίζει με νόημα ο κ. Αβραμίδης.

Σήμερα Τρίτη η ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου
Οι πιστοί που θα παρακολουθήσουν την αυριανή ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Ο δήμος της Ρώμης με τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, έχουν κινητοποιηθεί και προετοιμάζονται πυρετωδώς για την τελετή.

Οι μετακινήσεις με το μετρό, κατά την αυριανή ημέρα, θα είναι δωρεάν, ενώ έχουν τεθεί σε λειτουργία ειδικές γραμμές λεωφορείων που συνδέουν το παπικό κρατίδιο με κύρια σημεία της Αιώνιας Πόλης.

Παρά την κακοκαιρία που πλήττει την ιταλική πρωτεύουσα με τις ισχυρές καταιγίδες, χιλιάδες προσκυνητές αναμένεται να κοιμηθούν ακόμη και στο ύπαιθρο, κοντά στον ‘Αγιο Πέτρο, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν όσο γίνεται από πιο κοντά, την τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου.

Άκρως… εξοπλισμένα είναι και τα τουριστικά μαγαζιά που έχουν κονκάρδες με το πρόσωπο του Πάπα, αλλά και κρεμασμένους σταυρούς -προς πώληση- μπροστά από αφίσες του.

ΤΟ ΒΗΜΑ, www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.