Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το Χορευτικό και τα Κούλουμα του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης

Μάρτιος 19th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου

http://3.bp.blogspot.com/-2tVM_bwFPr0/UUeb8ocdXZI/AAAAAAABxSc/V4ab_EdS5N0/s1600/1d.jpgΧορευτικό: Το χορευτικό του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ” πραγματοποίησε την Παρασκευή 15 Μαρτίου  2013 την εικοστή τρίτη χορευτική παράσταση στην πλατεία Νίκης Κοζάνης στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Κοζάνης.

Οι εντυπωσιακές στολές, το αρμονικό σύνολο,  η γρεβενιώτικη ορχήστρα με κλαρίνο τον Τάκη Τζίμα, τραγούδι το Χρήστο Ντάγκαλα, το Γιώργο  Γκιουλέκα στο λαούτο και τον Κώστα Γιαννούλα στο ντέφι τραγούδησαν δημοφιλή γρεβενιώτικα τραγούδια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της εντυπωσιακής παράστασης που απέδωσε χορευτικά  η εικοσιπενταμελής χορευτική ομάδα του συλλόγου (άνδρες 12, γυναίκες 13).

http://4.bp.blogspot.com/-MOA2Y7XHX0A/UUeb-fq_sMI/AAAAAAABxS0/rmA0TSgd4cY/s1600/d3.jpg

Πλήθος κόσμου από πολύ νωρίς είχε στηθεί  στην πλατεία, προκειμένου να παρακολουθήσει τους παραδοσιακούς χορούς, να ακούσει τους ήχους του κλαρίνου, κάτι διαφορετικό. Κι έτσι έγινε ο κόσμος μαγεμένος απολάμβανε το δρώμενο σιγοτραγουδώντας και χορεύοντας. Μ΄ αυτές τις εκδηλώσεις  ο σύλλογος συμμετέχει στη διάσωση, τη μετάδοση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της μακραίωνης γρεβενιώτικης  χορευτικής, τραγουδιστικής παράδοσης, που τόσο τέλεια απέδωσε ο θρύλος του τραγουδιού κ.Χρήστος Ντάγκαλας,  που σίγουρα έχει φέρει αποτελέσματα καθότι νέοι συμμετέχουν ενεργά  και στελεχώνουν τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων.

Μέσα από το χορό διαμορφώνεται ένα ήθος καθότι σφυρηλατεί τις αξίες της  συναδελφοσύνης, της συνεργατικότητας, της συντροφικότητας, δημιουργεί αμοιβαίες φιλίες. Αυτές οι  παραδόσεις, το τραγούδι, ο χορός, η λαϊκή τέχνη, οι παροιμίες συνέβαλαν και σήμερα συμβάλλουν στην επιβίωση του Έθνους μας

http://2.bp.blogspot.com/-zHADOm47OZE/UUeb-cCIDRI/AAAAAAABxSw/hToX7jNitNA/s1600/d2.jpg

Γλέντι: Με το πέρας της χορευτικής παράστασης, τα μέλη του χορευτικού τμήματος με συγγενείς και φίλους συνολικά  ογδόντα έξι (αρ.86) συνέχισαν το γλέντι σε γνωστή ταβέρνα υπό των ήχων της γρεβενιώτικης ορχήστρας. Ήταν ένα γλέντι που τα είχε όλα, κέφι, χορός, χαρούμενα πρόσωπα.

http://1.bp.blogspot.com/-lsoO2YNyqc4/UUeb9FDH2TI/AAAAAAABxSs/Xo_mMyc-q_U/s1600/100_0584.JPG

Καθαρά Δευτέρα: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο σύλλογος γιόρτασε τα κούλουμα στο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους (2ο χιλ. Κοζάνης-Γρεβενών). Προσφέρθηκαν νηστίσιμα εδέσματα φασολάδα, μανιταρόσουπα με μανιτάρια από την πόλη των μανιταριών τα Γρεβενά, προσφορά του Φώτη Παρασκευαΐδη, γρεβενιώτικο κρασί από το κτήμα του Ζέρβα, ελιές, ταραμάς, πιπεριές, χαλβάς και άφθονη λαγάνα. Η μουσική κάλυψη με το ηχοσύστημα του Νίκου Λέτσιου διασκέδασε τους πολυπληθείς επισκέπτες στην υπαίθρια εκδήλωση με χορό που κράτησε πάνω από πέντε ώρες παρά τις αντίξοες  καιρικές συνθήκες. Και σ’ αυτή την κοινωνική εθιμική εκδήλωση μας δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τους Γρεβενιώτες και όλους τους φίλους μας που μας συμπαρίστανται στις εκδηλώσεις μας ηθικά και υλικά.

http://3.bp.blogspot.com/-Clcfv1wPq8g/UUeb8sG4bhI/AAAAAAABxSg/wtvHe_JKAqA/s1600/3%CE%94+(1).JPG

Παραβρέθηκαν: Στις παραπάνω εκδηλώσεις ήταν μαζί μας ο βουλευτής Γρεβενών κ.Τιμολέων Κοψαχείλης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Ιωάννης Γιάτσιος, η δημοτική σύμβουλος του δήμου Γρεβενών κ.Κούλα Σταυροπούλου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φελλίου κ.Ευάγγελος Κουταλής Ρήγας, η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού σχολείου Γρεβενών κ. Αναστασιάδου Ευτυχία, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου γρεβενιωτών κ.Δημήτριος Λαγιώτης, η υποδιευθύντρια του ΙΕΚ Κοζάνης κ. Ευαγγελία Θώμου-Κατσαρού, ο ταμίας των πολυτέκνων Κοζάνης κ. Δημήτριος Νάκας και η πρώην γραμματέας του συλλόγου κ. Άρτεμις Ράμμου.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις παραβρέθηκε σύσσωμο το Δ.Σ με πρόεδρο το Δημήτρη Μπουκάλη, Γραμματέα το Βασίλη Αποστόλου, αντιπρόεδρο το Δημήτρη Κολτσίδα, ταμία το Θανάση Λότσιο, έφορο χορευτικού τη Γιώτα Μανταλά και μέλη τους Δαλαμπίρα Νίκο και Φαρμάκη Γιώργο.  Σχετικό video στην ιστοσελίδα του συλλόγου

syllogosgrevenioton.blogspot.com. Φωτογραφίες στο fb: Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης

This entry was posted on Τρίτη, Μάρτιος 19th, 2013 at 01:15 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΚΟΖΑΝΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply