Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σύσκεψη το απόγευμα Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη – Στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά θέματα

Μάρτιος 19th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη την ΤρίτηΣτο Μέγαρο Μαξίμου στρέφονται το απόγευμα τα βλέμματα όλων, καθώς, μετά την εμπλοκή με την τρόικα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση θα συνεδριάσουν για όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Τα κρίσιμα θέματα είναι πολλά και το τοπίο εκρηκτικό. Η εμμονή της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο και κυρίως η παράταση του χαρατσιού στα ακίνητα και για το 2013, δοκιμάζουν τις αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου στις έξι το απόγευμα της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο.

Η εξίσωση είναι δύσκολη και πολυπαραγοντική, ενώ υπάρχει και η δέσμευσή τους, ότι δεν θα συνεχιζόταν η εφαρμογή του χαρατσιού στα ακίνητα για το 2013, ενώ υπάρχει και αντίδραση στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την τρόικα, ώστε να αποδεσμευτεί σύντομα η δόση των 2,8 δισ. ευρώ και να μην παρουσιαστεί νέα εμπλοκή με τους πιστωτές.

Ο Πρωθυπουργός τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής  της Ε.Ε., εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αφήσει κανένα περιθώριο χαλάρωσης.

Κατανοεί ότι δεν υπάρχει καθόλου ωφέλιμος χρόνος και δεν υφίσταται πλέον ανοχή στην ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς, αναγνωρίζει την κρισιμότητα των στιγμών και έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται με βάσει τις νεώτερες δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο.

Όμως, όπως λέει σε συνομιλητές του, δεν θέλει η Ελλάδα να βρεθεί εκ νέου σε θέση απολογούμενου και ως εκ τούτου, όπως σημειώνει, πρέπει η κυβέρνηση να…τρέξει «κατοστάρι».

Ως εκ τούτου, ο ίδιος αναλαμβάνει προσωπικά να ελέγξει στο μέγιστο βαθμό τις κινήσεις των υπουργών του, ώστε να μην δοθεί κανένα περιθώριο στην τρόικα να αμφισβητήσει, όχι πλέον τις διαθέσεις, αλλά την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών κινήσεων.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο έχουν θορυβήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο και έχει δοθεί η εικόνα ότι οι Ευρωπαίοι δεν αφήνουν και στην Ελλάδα πολλά περιθώρια ελιγμών.

Η οδός της…σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η κεντρική γραμμή των πιστωτών, περνάει μέσα από το…καθαρτήριο του μνημονίου, όπως αυτό έχει μέχρι στιγμής και δεν διαμορφώνεται κλίμα αναθεώρησής του, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική περίοδο.

Ενδεικτικό της ανησυχίας και της αγωνίας που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο, είναι ότι ο κ. Σαμαράς ήταν σε συνεχείς επαφές όλο το περασμένο τριήμερο, κυρίως με το οικονομικό επιτελείο (συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα), αλλά και τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Μάλιστα, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός  είχε συνάντηση το απόγευμα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντ. Μανιτάκη, καθώς το μείζον για την τρόικα είναι το σχέδιό του για το δημόσιο., ενώ συναντήθηκε και με τον κ. Στουρνάρα.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν έχουν πεισθεί για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου Μανιτάκη και επιζητούν προσδιορισμό τριμηνιαίων στόχων για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας και αυτούς οι οποίοι στο τέλος της περιόδου της διαθεσιμότητας θα αποχωρούν.

ΤΟ ΒΗΜΑ

This entry was posted on Τρίτη, Μάρτιος 19th, 2013 at 13:40 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply