Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κύπρος: Τι ανταλλάγματα θα πάρουν οι καταθέτες μετά το «κούρεμα»

Μάρτιος 19th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις – Τι θα χάσουν και τι ανταλλάγματα θα πάρουν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών μετά το κούρεμα

http://img.protothema.gr/4B891D4AAC8613AB75E1A830D233DC9F.jpgΣύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου η αποκοπή θα γίνει στα υπόλοιπα λογαριασμών της 15ης Μαρτίου.

Με βάση το κούρεμα των αποταμιεύσεων των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες η κυβέρνηση στη Μεγαλόνησο υπόσχεται να δώσει τα εξής ανταλλάγματα σε όσους υποστούν τελικά το μέτρο

– Η όποια συνεισφορά δεν θα αποτελεί οριστική απώλεια για τους καταθέτες, αφού ως αντάλλαγμα θα τους παραχωρηθούν αμέσως μετοχές των υπό κρίση τραπεζών για το σύνολο των απωλειών τους.

– Το κράτος θα προσφέρει σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο χρόνων το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους με ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο.

– Μέσα από την ίδια απόφαση διασώζονται τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπεται η λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου αναφέρει ότι η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη συμφωνία του Eurogroup η προτεινόμενη συνεισφορά των καταθετών περιορίζεται στο εισόδημα των επιτοκίων που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια.
Επίσης η όποια συνεισφορά θα γίνει μία και μόνη φορά, αφού μέσα από την πρόταση αυτή διασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ερώτηση: Εάν έχω χρήματα σε υποκατάστημα κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα κινδυνεύω από το κούρεμα.

Απάντηση: Όχι. Οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα εξαιρούνται, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup. Με βάση τη συμφωνία, τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από ελληνική τράπεζα, είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να ενοποιηθούν με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ερώτηση: Εάν έχω δάνειο σε κυπριακή τράπεζα στην Ελλάδα, θα αλλάξει κάτι;
Απάντηση: Όχι, δεδομένου ότι θα μεταφερθεί και αυτό στην ελληνική τράπεζα, όπως και η κατάθεση.

Ερώτηση: Εάν έχω δάνειο από κυπριακή τράπεζα στην Κύπρο, αλλάζει κάτι;
Απάντηση: Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά με το κούρεμα δεν αλλάζει κάτι. Οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και πριν.

www.newmoney.gr

This entry was posted on Τρίτη, Μάρτιος 19th, 2013 at 11:22 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply