Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ώρα ψηφοφορίας στην Κύπρο με το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα

Μάρτιος 19th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Συνέρχεται σήμερα η κυπριακή Βουλή για να ψηφίσει υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου που θα επικυρώνει την συμφωνία του Eurogroup και η οποία προβλέπει “κούρεμα” στις καταθέσεις των τραπεζών ως μέρος του πακέτου διάσωσης της χώρας.

Η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αρχική απόφαση για εισφορά από το πρώτο ευρώ και κλιμάκωση ανάλογα με το ύψος των καταθέσεων οδήγησε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία διεξήχθη χθες το βράδυ και η οποία έδωσε το “πράσινο φως” στην Λευκωσία για τροποποίηση με μέριμνα υπέρ των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.

Σε αυτό το μήκος κλίματος, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι η εισφορά σταθερότητας είναι ένα εφάπαξ μέτρο θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

“Το Eurogroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ΄ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δις ευρώ.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση των κυπριακών αρχών να προωθήσουν μια προσωρινή αργία στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο στις 19 και 20 Μαρτίου προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα και καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή για την ταχίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων”, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο, οι Κύπριοι υπουργοί Συγκοινωνιών και Παιδείας οι οποίοι μίλησαν στην πρωϊνή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, εκτίμησαν ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα παραμένει δύσκολη η κύρωση της συμφωνίας από το κυπριακό κοινοβούλιο.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα
Με τη θηλιά στον λαιμό ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις 18:00 στην ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία για την ψήφιση του κουρέματος των καταθέσεων των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί κανονικά αλλά δεν είναι βέβαια ότι θα γίνει η ψηφοφορία ή θα αναβληθεί για ακόμα μία φορά.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα 36 από τους 56 βουλευτές δ’ηώσαν ότι θα ψηφίσουν όχι, ενώ ακόμα και από τους 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ υπάρχει αμφιβολία αν θα το ψηφίσουν όλοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια βουλευτής του ΔΗΣΥ η κυρία Στέλλα Κυριακίδη απουσιάζει στην Αργεντινή, (έχει πάει να παντρέψει τον υιό της) δεν έχει επιστρέψει ακόμα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τα ως τώρα δεδομένα, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ειδοποίησε και τους εταίρους στην Ευρωζώνη ότι τέτοιου είδους νομοσχέδιο παρά τις χθεσινοβραδινές αποφάσεις βελτίωσης του έκτακτου Eurogroup δύσκολα θα ψηφιστεί.

Η κατάσταση είναι όντως δραματική καθώς η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μαζί με αυτό ολόκληρης της οικονομίας της Κύπρου δεν φαντάζει πλέον ένας μακρινός εφιάλτης αλλά ένα πραγματικό γεγονός.

Το ναι στο κούρεμα των καταθέσεων αποτελεί μία οδυνηρή λύση και μια μεγάλη μαχαιριά σε ένα μικρό κράτος και σε μία λιλιπούτεια οικονομίας που αναπνέω από τον τομέα των υπηρεσιών.

Και όλα αυτά μέσα σε μία διεθνή κατακραυγή κατά τις απόφασης που βάζει χέρι στις καταθέσεις όχι μόνο των μικρών αλλά και των ξένων, κυρίως Ρώσων αλλά και Βρετανών και Αμερικανών.

Η ζημιά είτε με την έγκριση είτε όχι της Βουλής έχει γίνει, και έχει κοστίσει ανυπολόγιστα στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφού δεν είναι λίγες οι πληροφορίες που έρχονται ότι όταν ανοίξουν οι Τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο, οι κύπριοι καταθέτες (43 δισ. ευρώ, οι Ρώσοι (40 δισ. ευρώ) και οι άλλοι ξένοι θα σηκώσουν τα λεφτά τους από τις Τράπεζες.

Εάν υπάρξει απόρριψη του κουρέματος, κάτι που είναι και το πιο πιθανό, θα τερματιστεί αμέσως η ρευστότητα προς τη Λαϊκή Τράπεζα συμπαρασύροντας μαζί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, ενώ φόβοι υπάρχουν για ντόμινο σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Το πιο ανησυχητικό εδώ στη Λευκωσία είναι ότι η Κύπρος νιώθει μόνη (πιο μόνη και από την εισβολή του Αττίλα το 1974) αφού η αδελφική της χώρα η Ελλάδα ζει εξίσου τραγικές στιγμές με την οικονομία της.

Από το πρωί της Τρίτης πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της τρόικας στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για το ποσοστό του κουρέματος των καταθέσεων το οποίο θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Στη σύσκεψη μετέχει ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και βεβαίως η κυρία Ντέλια Βελκουρέσκου του ΔΝΤ πό το άγρυπνο βλέμμα της οποίας συντάσσεται το νομοσχέδιο.

Τα βλέμματα πάντως στην Κύπρο είναι στραμμένα προς τη Μόσχα καθώς σήμερα αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με των ρώσο πρόεδρο Πούτιν σε μια προσπάθεια να εξηγήσει ο κύπριος πρόεδρος στους οργισμένους Ρώσους την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων και τη διάσωση της Κύπρου.

Σήμερα στο μεταξύ αναχωρεί γιατη ρωσική πρωτεύουσα και ο κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής για διαβουλεύσεις με τον ρώσο ομόλογό του.

www.megatv.com, ΔΟΛ

This entry was posted on Τρίτη, Μάρτιος 19th, 2013 at 12:09 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply