Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γιατί μας ενοχλούν όσοι μιλούν στο τηλέφωνο

Μάρτιος 18th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Πείραμα για τις τηλεφωνικές συνομιλίες πραγματοποίησε καθηγήτρια ψυχολογίας

http://www.newsbeast.gr/files/temp/BFA180A54D11FEDFAF1DCD7C4E11E154.jpgΑνήκετε σ’ αυτούς που ενοχλούνται πολύ όταν υποχρεώνονται να ακούν κάποιον να μιλάει στο κινητό του μέσα σε ένα δημόσιο χώρο όπως ένα εστιατόριο ή το λεωφορείο; Μήπως σας ενοχλεί πολύ να ακούτε την μονομερή τηλεφωνική συνομιλία ενός συναδέλφου σας στο κινητό ή το σταθερό τηλέφωνο στο γραφείο; Νιώθετε το θυμό και την οργή σας να ξεχειλίζουν όταν ακούτε χωρίς να θέλετε, τις λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής των άλλων, τη γκρίνια τους και τα παράπονά τους, ενώ μιλούν στο τηλέφωνο σε δημόσιους χώρους;

Ίσως σας παρηγορήσει η σκέψη ότι δεν είστε οι μόνοι. Οι μονομερείς τηλεφωνικές συνομιλίες είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για όσους υποχρεώνονται να τις ακούνε και ένας κύριος λόγος που ισχύει αυτό είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την ακούσια ακρόαση. Είμαστε δηλαδή, υποχρεωμένοι να την υποστούμε ακριβώς επειδή ο χώρος είναι δημόσιος ή κοινόχρηστος.

Για την επίκουρο καθηγήτρια ψυχολογίας Βερόνικα Γκαλβάν από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο οι μονομερείς τηλεφωνικές συνομιλίες των άλλων είναι τόσο ενοχλητικές για την ίδια που αποφάσισε να διεξαγάγει ένα σχετικό πείραμα για να διαπιστώσει αν αυτό ισχύει και για άλλους ανθρώπους.

Πράγματι στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ανοιχτής πρόσβασης επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ακρόαση των μονομερών τηλεφωνικών συνομιλιών των άλλων είναι πολύ πιο ενοχλητικές και μας αποσπούν την προσοχή πολύ περισσότερο συγκριτικά με την ακρόαση μιας κανονικής συνομιλίας – δηλαδή την συζήτηση δυο ατόμων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εμάς.

Οι ερευνητές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα… γραπτά μηνύματα που ίσως αντικαταστήσουν την συνομιλία, αλλά και πάλι, μήπως είναι πολύ αισιόδοξοι;

This entry was posted on Δευτέρα, Μάρτιος 18th, 2013 at 15:09 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply