Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θέλει λύση για την Τράπεζα Κύπρου, την Cyprus Popular Bank και την Ελληνική Τράπεζα

Μάρτιος 17th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Άγωνας δρόμου με «άρωμα» Ταχ. Ταμιευτηρίου για τις κυπριακές τράπεζες

Σε αναζήτηση του εγχώριου τραπεζικού ιδρύματος που θα αναλάβει τα δάνεια και το δίκτυο καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για την Τράπεζα Κύπρου, την Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και την Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι παραπάνω τράπεζες διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δις. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δις. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δις. ευρώ.

Η επιχείρηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, ώστε να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες της συναλλαγής πριν το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το πλέον πιθανό σενάριο είναι το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα να περάσουν στον έλεγχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πρόκειται για μεταβατική λύση καθώς το ΤΤ πρόκειται σύντομα να προσφερθεί προς πώληση. Προβληματισμός διατυπώνεται για το γεγονός ότι το ΤΤ δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και εμπειρία ώστε να υποδεχθεί ένα τόσο μεγαλύτερο ενεργητικό. Σημειώνεται ότι το ΤΤ δεν έχει καμία παρουσία στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης. Εναλλακτικά εξετάζεται το ενδεχόμενο το κυπριακό ενεργητικό στην Ελλάδα να περάσει σε μια από τις συστημικές τράπεζες, ενδεχόμενο ωστόσο που εμφανίζει μικρότερες πιθανότητες.

Η τελική απόφαση θα βαρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο άλλωστε είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των συστημικών τραπεζών και έχει την ευθύνη για την αναδιάρθρωση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια πλευρά (η Ελλάδα ή η Κύπρος) θα αναλάβει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από την συναλλαγή. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 2 δις. ευρώ και δεδομένου ότι όλος ο σχεδιασμός έγινε να για να μειωθεί το ύψος του πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο, το πιθανότερο είναι το κόστος να βαρύνει την Ελλάδα.

Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Γιάννης Παπαδογιάννης

This entry was posted on Κυριακή, Μάρτιος 17th, 2013 at 11:53 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply