Ξεκινάει σήμερα το απόγευμα, η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα με τους 115 καρδινάλιους να εισέρχονται στο παρεκκλήσι της Κάπελα Σιστίνα για να κάνουν την επιλογή τους.

Νέος Ποντίφικας θα εκλεγεί αυτός που θα συγκεντρώσει τα δυο τρίτα του συνόλου των εκλεκτόρων και έως ότου επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, οι καρδινάλιοι δεν θα δύνανται να αποχωρήσουν από τον χώρο όπου θα συνεδριάζουν.

Σε περίπτωση ανεπιτυχούς ψηφοφορίας, η καπνοδόχος της Σιστίνα θα βγάλει μαύρο καπνό ενώ στην αντίθετη περίπτωση λευκό.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από ώρες έως και ημέρες. Όπως φαίνεται δεν υπάρχουν φαβορί, ενώ κανείς δεν αποκλείει ο νέος Πάπας να είναι Αφρικανός. Δεν αποκλείεται, πάντως, να προτιμηθεί είτε ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, 72 ετών που υποστηρίζεται από τους Ευρωπαίους είτε ο αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο, Οντίγιο Πέντρο Σέρερ.

Ποιός θα είναι ο νέος Πάπας; Καθώς οι 115 ρωμαιοκαθολικοί καρδινάλιοι μπαίνουν το απόγευμα της Τρίτης στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού και δεν θα βγουν αν δεν τον εκλέξουν, παρουσιάζουμε πέντε από τους επικρατέστερους διαδόχους του παραιτηθέντος Βενέδικτου Ιστ’, με τα υπέρ και τα κατά τους.

Αντζελο Σκόλα, ο Ιταλός «συνεχιστής»

Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου, 71 ετών, γιός οδηγού φορτηγού, με διδακτορικά στη Θεολογία και στην Χριστιανική Φιλοσοφία.

Υπέρ: Είναι Ιταλός, πάντα προσόν στο Βατικανό, με ανοιχτή προσωπικότητα και ιδρυτής της οργάνωσης Μουσουλμάνων – Χριστιανών Oasis.

Κατά: Θεωρείται περισσότερο «συνεχιστής» παρά μεταρρυθμιστής σε μια εποχή που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία χρειάζεται επειγόντως ανανέωση.

Εχει πει: «Ο κόσμος υποφέρει από ένα είδος αμνησίας για τον Θεό. Πρέπει να τους Τον υπενθυμίσουμε, να Τον ξυπνήσουμε ξανά στην καρδιά και στον νου τους».

Οντίλο Πέντρο Σέρερ, ο Βραζιλιάνος μη χαρισματικός

Αρχιεπίσκοπος Σάο Πάολο, 63 ετών, επικεφαλής της μεγαλύτερης αρχιεπισκοπής στη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό καθολικών πιστών στον κόσμο.

Υπέρ: Γεφυρώνει την παλαιά με την νέα Εκκλησία, της Λατινικής Αμερικής. Θεωρείται εκσυγχρονιστής, αλλά παραδοσιακός σε ζητήματα δόγματος.

Κατά: Δεν έχει χαρισματική προσωπικότητα και αρκετοί εκτιμούν ότι δεν διαθέτει το μεγάλο ειδικό βάρος για να αναλάβει την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας.

Εχει πει: «Υπάρχουν φήμες και ιστορίες ότι η Καθολική Εκκλησία οδεύει προς το τέλος της. Οχι – η Εκκλησία μας ζει και βασιλεύει».

Κρίστοφ Σένμπορν, ο Αυστριακός θεματοφύλακας της ηθικής

Αρχιεπίσκοπος Βιέννης, 68 ετών, γιός κόμη από την Βοημία.

Υπέρ: Πολύγλωσσος, αξιοσέβαστος σε Εβραίους, Μουσουλμάνους και Ορθόδοξους Χριστιανούς, έχει πάρει πολύ αυστηρή θέση για τα σκάνδαλα παιδεραστίας στην Εκκλησία.

Κατά: Πασχίζει να διαχειριστεί μια ανοιχτή ανταρσία εναντίον του από Αυστριακούς ιερείς. Δεν έχει καλή γνώση του τρόπου με τον οποίον λειτουργεί η διοίκηση του Βατικανού (Curia).

Εχει πει: «Ολες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές. Βασίζομαι στον διάλογο και στη συνεργασία».

Λεονάρντο Σάντρι, ο Αργεντινός ρασοφόρος διπλωμάτης

Επικεφαλής του τμήματος Ανατολικών Εκκλησιών του Βατικανού, πρώην προσωπάρχης του Βατικανού (2000-07), 69 ετών, από την Αργεντινή.

Υπέρ: Δημοφιλής διπλωμάτης του Βατικανού, με τεράστιες διασυνδέσεις στην Curia από τον καιρό που ήταν ο υπ’ αριθμόν 3 στο Βατικανό, επί Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.

Κατά: Δεν έχει μεγάλο πνευματικό και ευαγγελικό κύρος, ούτε ποιμαντική εμπειρία, καθώς δεν υπήρξε ποτέ αρχιεπίσκοπος.

Εχει πει: «Ο ρόλος των γυναικών στον κόσμο έχει αυξηθεί… Πρέπει να αποκτήσουν έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή της Εκκλησίας».

Λουίς Αντόνιο Τάλιε, ο Φιλιππινέζος «αρχιεπίσκοπος του λαού»

Αρχιεπίσκοπος Μανίλας, 55 ετών, γνωστός σαν «αρχιεπίσκοπος του λαού» στις Φιλιππίνες.

Υπέρ: Ο επικρατέστερος από την Ασία, είναι χαρισματικός και επικοινωνιακός. Λένε ότι διαθέτει «το μυαλό ενός θεολόγου, την ψυχή ενός μουσικού, και την καρδιά ενός πάστορα».

Κατά: Δεν έχει εμπειρία στην Curia. Θεωρείται από πολλούς πολύ νέος και άπειρος.

Εχει πει: «Η Εκκλησία πρέπει να ανακαλύψει την δύναμη της σιωπής. Απέναντι στον πόνο, τις αμφιβολίες και τις αβεβαιότητες των ανθρώπων, δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι έχει εύκολες απαντήσεις».

Megatv.com,ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.