Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με κιβώτιο 9 σχέσεων

10 Μαρτίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Καλύτερη κατανάλωση καυσίμου προσφέρει το Range Rover Evoque

Τα κιβώτια 6 σχέσεων τείνουν να γίνουν ο κανόνας στην αυτοκινητοβιομηχανία. Εφτάρια πάλι, υπάρχουν ελάχιστα, όπως το 7G-Tronic της Mercedes-Benz ή το CVT του Honda Jazz στη χειροκίνητη λειτουργία.

Όταν έβγαλε η ZF το πρώτο 8άρι που πρωτοχρησιμοποίησε η BMW, οι περισσότεροι το θεώρησαν υπερβολή – μέχρι να το οδηγήσουν…

Σήμερα η Land Rover γίνεται ο πρώτος κατασκευαστής στον κόσμο που χρησιμοποιεί αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων – της ZF και αυτό, φυσικά. Πού θα φτάσει άραγε ο πόλεμος των σχέσεων;

Όπως και να έχει, το Range Rover Evoque παίρνει την πρωτιά, αντικαθιστώντας το 6άρι για χάρη του νέου 9τάχυτου αυτόματου ZF 9HP, το οποίο διαθέτει πολύ μεγαλύτερο εύρος κλιμάκωσης.

Η 1η είναι πιο κοντή από πριν, κάτι που έχει τα οφέλη του στην κίνηση εκτός δρόμου ή στη ρυμούλκηση, ενώ οι μεγαλύτερες σχέσεις έχουν ακόμη πιο αραιή κλιμάκωση για πιο ήσυχο ταξίδι και καλύτερη κατανάλωση καυσίμου.

Ένα ακόμη θετικό, χάρη και στο σύστημα start-stop, είναι οι χαμηλότερες εκπομπές CO2 – κατά 10% περίπου, αν και ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα νούμερα.

Και το τελευταίο; Παρά τις 3 επιπλέον σχέσεις, το νέο κιβώτιο είναι 7,5 κιλά ελαφρύτερο και μόλις 6 mm μακρύτερο από αυτό που αντικαθιστά!

 

gocar.gr

 

This entry was posted on Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2013 at 14:33 and is filed under ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ - ΜΟΤΟ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply