Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο Χαμντί Ακίν, φίλος του Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αγοράσει ελληνικά λιμάνια

10 Μαρτίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Φίλος του Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αγοράσει ελληνικά λιμάνιαΕνδιαφέρον για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, εκφράζει ο φιλικά προσκείμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν, Τούρκος επιχειρηματίας Χαμντί Ακίν, διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού ομίλου Akfen, ο οποίος δηλώνει πως ο όμιλός του «θα εξετάσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο θέμα των λιμανιών».

«Σκεφτόμαστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας», είπε ο κ.Ακίν σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και ανέφερε πως ο όμιλός του θα παρακολουθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη αν ενταχθούμε σε αυτό το πλαίσιο, αγοράζοντας κάτι μικρό ή μεγάλο».

Ο κ. Ακίν εκτίμησε ότι «θα είναι επιτυχία εάν μέχρι το 2015 γίνουν στην Ελλάδα ιδιωτικοποιήσεις της τάξης των 70 δισ. δολαρίων» και σημείωσε: «Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να εκληφθούν και ως κοινωνικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι η Αθήνα το έχει δεχθεί αυτό. Οι Έλληνες ήταν αντίθετοι. Η λέξη αγορά εκνευρίζει τους ανθρώπους».

Γνωστός με τις αγαστές σχέσεις του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Χαμντί Ακίν και ο όμιλός του δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως τα λιμάνια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η ενέργεια και η αγορά ακινήτων.
Ο όμιλος Akfen ελέγχει το 8% της εταιρείας TAV, η οποία διαθέτει τα αεροδρόμια Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας, Σμύρνης και Αττάλειας. Ο Χαμντί Ακίν είναι διευθύνων σύμβουλος της TAV.

Ο όμιλος Akfen συμμετέχει, επίσης, με ποσοστό 21% στην κατασκευαστική εταιρεία της TAV, ενώ έχει αγοράσει από το δήμο Κωνσταντινούπολης το 30% της εταιρείας IDO, η οποία δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες μεταφορές (ταχύπλοα πλοία). Ο όμιλος Akfen ελέγχει επίσης το αεροδρόμιο της Μερσίνας.

Το όνομα του Χαμντί Ακίν ακούγεται, κατά περιόδους, για την προεδρία της γνωστής τουρκικής ομάδας Φενέρμπαχτσέ, επιθυμία την οποία εξ’ άλλου έχει εκδηλώσει. Θεωρείται, ωστόσο, «κόκκινο πανί» για τη σημερινή διοίκηση της ομάδας, εξαιτίας των στενών σχέσεών του με την πολιτική εξουσία.

Κατά την περίοδο που άρχισε στις 3 Ιουλίου 2011 και αφορούσε την εμπλοκή στελεχών της ομάδας, με πρώτο τον πρόεδρο Αζίζ Γιλντιρίμ, σε υποθέσεις στημένων παιχνιδιών, ο Χαμντί Ακίν ήταν από τους πρωταγωνιστές, αφού κατήγγειλε επανειλημμένως τον Αζ. Γιλντιρίμ. Κοινός τόπος στο χώρο τόσο της διοίκησης, όσο και των οπαδών της Φενέρμπαχτσέ είναι η άποψη ότι πίσω από την «επιχείρηση» κρύβεται το ισχυρό θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

This entry was posted on Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2013 at 15:12 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply