Ολέθριο δείπνο

Oι φυσητήρες τρέφονται κυρίως με καλαμάρια τα οποία κυνηγούν σε μεγάλο βάθος

Μια φάλαινα φυσητήρας που ξεβράστηκε στη νότιο Ισπανία πέθανε από την κατάποση ενός σχεδόν ολόκληρου θερμοκηπίου που είχε καταλήξει στη θάλασσα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Τα 17 κιλά σκουπιδιών που βρέθηκαν μέσα στο άτυχο κήτος είχαν φράξει το έντερό του και το καταδίκασαν στην ασιτία, όπως συμβαίνει αρκετά συχνά και με άλλα θαλάσσια ζώα όπως οι χελώνες.

«Δεν αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι είχε ένα πραγματικό θερμοκήπιο μέσα στο στομάχι. Δεν ήταν κάτι που περιμέναμε, δεν μας προκάλεσε όμως και έκπληξη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρενό ντε Στεφάνις, βιολόγος του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας.

Όπως ανέφερε, ο φυσητήρας είχε καταπιεί περίπου 30 τετραγωνικά μέτρα πλαστικού, δέκα μέτρα πλαστικού σχοινιού, ακόμα και δύο γλάστρες.

Η φάλαινα είχε ξεβραστεί το Μάρτιο του 2012 σε μια παραλία νότια της Γρανάδας, και βρισκόταν σε «αποσκελετωμένη» κατάσταση λόγω ασιτίας.

Σύμφωνα με τον Ντε Στεφάνις, περισσότερα από 250 είδη ζώων κινδυνεύουν από την κατάποση πλαστικών σκουπιδιών. Περιστατικά έχουν καταγραφεί με δελφίνια και φώκιες, πιο ευάλωτες όμως είναι οι θαλάσσιες χελώνες που τρέφονται με μέδουσες και μπορεί να τις μπερδέψουν με πλαστικές σακούλες.

Παραμένει ασαφές πώς ένας φυσητήρας μπορεί να κατάπιε το πλαστικό κάλυμμα ενός θερμοκηπίου, δεδομένου ότι το είδος αυτό τρέφεται κυρίως με καλαμάρια σε μεγάλο βάθος.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.