Ως παράδεισο για υποψήφιους αγοραστές ιδιοκτησίας περιγράφουν οι New York Times την Ελλάδα. Σύμφωνα με άρθρο της Νίνα Ρόμπερτς, η ύφεση στην αγορά ακινήτων στην χώρα  μας είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές από 35 έως 50%. Το άρθρο συγκρίνει τις πωλήσεις που γίνονταν ετησίως στη χώρα μας από το 2002 έως το 2008, ο αριθμός τον οποίων έφθανε τις 150.000.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2011 μόνο 11.000 ακίνητα πουλήθηκαν, αριθμός που φανερώνει συρρίκνωση της αγοράς κατά 95%.

Η Ελλάδα της κρίσης χαρακτηρίζεται ως «η τέλεια αγορά για τους ενδιαφερόμενους» δεδομένου ότι «όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και οι αγοραστές με μετρητά είναι βασιλιάδες». Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να αναφερθεί στους νέους φόρους ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με την ανεργία και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που έχουν ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να βάζουν τις περιουσίες τους σε «εκπτώσεις-φωτιά».

Οι περισσότεροι αλλοδαποί αγοραστές στην Ελλάδα είναι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βόρειας Αμερικής καθώς και Έλληνες του εξωτερικού. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αγοραστές δείχνουν μια προτίμηση στα νησιά, η Κρήτη προσελκύει αγοραστές από τη Ρωσία, ενώ η Μύκονος βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων αγοραστών από όλο τον κόσμο.

Το άρθρο δίνει ακόμη και οδηγίες για το νομοθετικό πλαίσιο αγοράς ακινήτων στη χώρα μας. Όπως γράφει: «Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αλλοδαπούς, εκτός από λίγες επιλεγμένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Για τα σπίτια που κοστίζουν περισσότερο από 104.700 δολάρια, ο αγοραστής υποχρεούται να προσλάβει δικηγόρο, που συνήθως κοστίζει 1 με 1,5% της τιμής πώλησης του ακινήτου. Οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις χώρες τους και όχι από την Ελλάδα, όπου οι τράπεζες γενικά δεν δανείζουν».

nytimes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.