Μόνο φραστικές αλλαγές – Εριξε τους τόνους η ΔΗΜΑΡ – Σκληρές ανακοινώσεις από ΠΟΣΔΕΠ, Ιόνιο, Ιστορικό-Αρχαιολογικό Αθήνας

Πράσινο φως από τη Βουλή για το σχέδιο «Αθηνά»

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές, εκτός ίσως φραστικών αλλαγών στις ονομασίες των τμημάτων, προωθείται το σχέδιο «Αθηνά» με τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων, αφού πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΗΜΑΡ, παρ’ ότι εμφανίστηκε αρχικά να εκφράζει σοβαρές εντάσεις, έριξε τους τόνους σήμερα, Παρασκευή.

Αναστάτωση όμως και προβληματισμός εξακολουθεί να επικρατεί στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας. Με αφορμή αναφορά του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στη Βουλή στις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ περί κοινοπραξιών μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανησυχία προκλήθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. «Θα μπορούσε, για παράδειγμα, στο Ιόνιο πράγματι ένα πιλοτικό τέτοιο μοντέλο κοινοπραξίας να λειτουργήσει» είπε ο υπουργός Παιδείας.

Καθηγητές Ιονίου Πανεπιστημίου: «Πρωτόγνωρο μόρφωμα»

Σε ανακοίνωσή της η γενική συνέλευση της Ένωσης Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου αποφάσισε ότι το σχέδιο «Αθηνά» αποτελεί «αποτύπωση πρόχειρου και αντιεπιστημονικού σχεδιασμού ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με τη λογική της ευκαιριακής και ισοπεδωτικής εξοικονόμησης πόρων στη βάση των επιταγών της οικονομικής πολιτικής και των δανειακών συμβάσεων.

Η Γενική Συνέλευση «καταγγέλλει την αδιανόητη και ύπουλη απόπειρα ένταξης του Ιονίου Πανεπιστημίου σ’ ένα πρωτόγνωρο ιδρυματικό μόρφωμα με τα ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος υπό την επωνυμία “Διονύσιος Σολωμός”. Τονίζει προς κάθε παράγοντα που στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο απεργάζεται μια τέτοια εξέλιξη ότι αυτή αποτελεί πρωτοφανή θεσμική εκτροπή πέραν κάθε συνταγματικής νομιμότητας, ωμή παραβίαση κάθε έννοιας αυτοτέλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οφθαλμοφανή απόδειξη πελατειακής νοοτροπίας ασύμβατη με τα ακαδημαϊκά δεδομένα» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η Γενική Συνέλευση εκφράζει παράλληλα την κατηγορηματική της αντίθεση στην ονομασία των σχολών του Ιονίου Πανεπιστημίου που προτείνει το σχέδιο “ΑΘΗΝΑ”, επισημαίνοντας ότι αγνοήθηκαν πλήρως οι προτάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων, ενώ η ονοματοδοσία που παραμένει είναι αντίθετη με κάθε έννοια επιστημονικής εγκυρότητας» καταλήγουν οι καθηγητές του Ιδρύματος οι οποίοι καλούν το Συμβούλιο και τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία διαλόγου με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα για την πορεία και το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου στο εθνικό και διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Αντιδράσεων συνέχεια

Αντιδράσεις εκφράστηκαν σήμερα και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου δύο τμήματά του Μηχανικών μεταφέρονται με την «Αθηνά» στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Ιδρύματος.

Έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, φοιτητές των ΤΕΙ Πειραιά και Χαλκίδας διαδήλωσαν την αντίθεσή τους προς την κατάργηση του τομέα του «αυτοματισμού» μέσω της ένταξης των τμημάτων αυτών στους τομείς της Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας.

Περί εισακτέων

Διαφωνίες εκφράζουν όμως πανεπιστήμια και με τον αριθμό των εισακτέων που δόθηκε με την «Αθηνά» από το υπουργείο Παιδείας. Με ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος κυρία Ελένη Μαντζουράνη καταθέτει τις εξής παρατηρήσεις:

– Όλα ανεξαιρέτως τα Τμήματα Κλασικής Φιλολογίας υφίστανται μείωση εκτός από το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα).

– Από τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας η μεγαλύτερη μείωση γίνεται, πρώτον, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και, δεύτερον, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με βάση αυτή τη μείωση το Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει τον ίδιο αριθμό εισακτέων με τα αντίστοιχα στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιονίου και Πελοποννήσου (Καλαμάτα), μολονότι τα Τμήματα αυτά διαθέτουν μικρότερο αριθμό μελών ΔΕΠ.

«Με την υποβάθμιση αυτή», αναφέρει η κυρία Μαντζουράνη, «αγνοείται όχι μόνο ο ιστορικός ρόλος και η σπουδαία προσφορά του Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και ο αριθμός των μελών ΔΕΠ καθώς και οι συγκροτημένες υποδομές του.


Επίσης, με τη λογική της πρότασης του υπουργείου Τμήματα σε διάφορα ΑΕΙ της χώρας, χωρίς σαφή επαγγελματική κατεύθυνση, θα έχουν ίσο αριθμό εισακτέων, δηλαδή 100, με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, που στην ουσία στελεχώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και μέρος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

«Υποκατάσταση καθηγητών από θεολόγους;»

Η κυρία Μαντζουράνη επίσης επισημαίνει ότι διαπιστώνεται «με κατάπληξη» η μεγάλη αύξηση των εισακτέων στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, ένα τμήμα που καταργήθηκε το προηγούμενο έτος «για λόγους πολύ γνωστούς τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στην ευρύτερη κοινωνία».

«Σε ποια κοινωνική, οικονομική ή αναπτυξιακή βάση στηρίζεται το υπουργείο ώστε να προσφέρει σχεδόν διπλάσιες θέσεις εισακτέων σε αυτό το Τμήμα, δηλαδή 200 θέσεις, συγκριτικά με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών;»αναρωτιέται η κυρία Μαντζουράνη. «Έχει πράγματι η χώρα ανάγκη από τόσους θεολόγους ή πίσω από αυτήν την επιλογή υποκρύπτεται η διεύρυνση της ήδη ισχύουσας υποκατάστασης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση των καθηγητών, αποφοίτων των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μεταξύ άλλων και από θεολόγους;»

«Είναι αναγκαία πράγματι στην Πελοπόννησο η λειτουργία δύο τμημάτων Θεατρικών Σπουδών, στην Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών) και στο Ναύπλιο (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), και μάλιστα έκαστο με 75 εισακτέους σε σχέση με το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών που θα έχει 100;» καταλήγει.

Διαμαρτυρία από τον Βόλο

Προβληματισμούς εκφράζει και η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον αριθμό των εισακτέων.

«Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σύμφωνα με το Σχέδιο “Αθηνά” προτείνεται να δεχτεί το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 100 φοιτητές, ενώ το τρέχον έτος έχει 80 και σε παλαιότερα έτη ο αριθμός των εισακτέων ήταν 60. Το Τμήμα διαθέτει μόνον 24 υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ» αναφέρουν οι καθηγητές του Ιδρύματος.

«Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών προτείνεται να δεχτεί 200 φοιτητές, ενώ το τρέχον έτος έχει 110 και σε παλαιότερα έτη 50. Το Τμήμα διαθέτει μόνον 18 υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ. Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, προτείνεται να δεχτεί 150 φοιτητές, ενώ το τρέχον έτος έχει 70 και σε παλαιότερα έτη 50 και 45. Το Τμήμα διαθέτει μόνον 19 υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ» συνεχίζουν.

Τέλος, «το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων προτείνεται να δεχτεί 200, ενώ το τρέχον έτος έχει 110 και σε παλαιότερα έτη 70. Το Τμήμα διαθέτει μόνον 21 υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ και το Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών ομοίως προτείνεται να δεχτεί 200 φοιτητές, ενώ το τρέχον έτος έχει 100 και σε παλαιότερα έτη 60 φοιτητές. Το Τμήμα διαθέτει μόνον 21 υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ» σημειώνουν.

«Θα πρέπει αν σημειωθεί πως ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών επιβαρύνεται ετησίως με ένα ποσοστό περίπου 24% που αφορά σε φοιτητές ειδικών κατηγοριών (π.χ. εισακτέους από κατατακτήριες, αποφοίτους εσπερινών λυκείων, αποφοίτους λυκείων εκ Κύπρου κλπ). Το αποτέλεσμα είναι ο πραγματικός αριθμός των εισακτέων να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον οριζόμενο σε κάθε περίπτωση τυπικό αριθμό εισακτέων» καταλήγουν και καλούν τους αρμόδιους να επανεξετάσουν σοβαρά τον αριθμό των εισακτέων στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΠΟΣΔΕΠ: Χωρίς στρατηγικό σχέδιο η «Αθηνά»

«Ο σημερινός χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης είναι αποτέλεσμα διεύρυνσης χωρίς στρατηγικό σχέδιο, με κριτήρια που ελάχιστα σχετίζονται με την ακαδημαϊκή λειτουργία ή με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), η διοίκηση της οποίας θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να εκφράσει επίσημα την άποψή της για το θέμα. Τα μέλη της ωστόσο ζήτησαν ήδη νέο κύκλο διαλόγου και να μην προωθηθεί το σχέδιο «Αθηνά» μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων.

«Συνεπώς, η αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας στην Ελλάδα αποτελεί μια επιλογή με τεράστια σημασία, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεισφορά της εκπαίδευσης και της έρευνας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την κρίση» καταλήγει η Ομοσπονδία.

Το Σχέδιο «Αθηνά» «παρεκκλίνει σημαντικά από την κοινώς αποδεκτή αρχή του εξορθολογισμού του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και άλλα ποιοτικά κριτήρια, διατηρώντας σε πολλές περιπτώσεις τις παθογένειες του παρελθόντος, που το ίδιο φιλοδοξούσε να θεραπεύσει. Δεν πείθει για το αδιάβλητο των επιλογών του, ούτε ανταποκρίνεται στους στόχους που το ίδιο το υπουργείο είχε θέσει, επιχειρείται δε η ταχύτατη χωρίς διάλογο θέση σε ισχύ του και χωρίς έγκυρο νομοθετικό έρεισμα» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.