Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι ενστάσεις της διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για το σχέδιο “ΑΘΗΝΑ”

7 Μαρτίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Το Συμβούλιο Διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ασχολήθηκε με τις ρυθμίσεις που επιχειρούνται στην λειτουργία των ΑΕΙ με το τελικό σχέδιο ΑΘΗΝΑ που κατατέθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και διαπιστώνει τα εξής:

 • Δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη η πρόταση που κατέθεσε έγκαιρα στο Υπουργείο επιβεβαιώνοντας  έτσι ότι η διαβούλευση ήταν προσχηματική.
 • Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη νέα τροποποιημένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ως προς τη συγκρότηση Σχολών και Τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Συρρικνώνει το Ίδρυμα από 18 σε 9 Τμήματα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων από 1750 το 2012-2013 σε 1000 το 2013-2014.
 • Θα μετακινηθούν 2000 υπάρχοντες φοιτητές, 1500 από την Κοζάνη στα Γρεβενά και 500 από την Καστοριά στα Γρεβενά, ή θα υποχρεωθεί το ΤΕΙ να προσφέρει μαθήματα τόσο στην Κοζάνη και Καστοριά (υπάρχοντες φοιτητές) όσο και στα Γρεβενά (νεοεισαχθέντες), όταν η συρρίκνωση γίνεται δήθεν για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού στο ΤΕΙ.
 • Είναι απαράδεκτο, για μία υποβαθμισμένη και σε κρίση περιοχή όπως αυτή της Δυτικής Μακεδονίας,  να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία η μη ύπαρξη Εκπαιδευτικού Προσωπικού για την συγχώνευση, κατάργηση ή μεταφορά Τμημάτων τα οποία κατά τα άλλα είναι βιώσιμα και μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.
 • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των υπαρχόντων φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις. Να κατοχυρώνουν, επίσης, τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών και των ήδη αποφοιτησάντων.
 • Ειδικότερα επί των συγκεκριμένων προτάσεων του σχεδίου ΑΘΗΝΑ το Συμβούλιο επισημαίνει:

  • Τα τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών υφίστανται μία αναίτια και αιφνίδια «απορρόφηση-κατάργηση». Τα τμήματα αυτά είναι μοναδικά με σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα, με διακρίσεις, έντονο ερευνητικό και διδακτικό έργο και ευρεία αναγνώριση στον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών εμφανίζει ικανό αριθμό μελών ΕΠ, ώστε να καλυφθούν τα προγράμματα σπουδών των υπαρχόντων 5 τμημάτων της στην Κοζάνη (κατά μέσο όρο 11 μέλη ΕΠ/τμήμα).
  • Είναι εντελώς παράλογη η μετακίνηση του Τμήματος  «Διοίκησης Επιχειρήσεων» από την Κοζάνη στα Γρεβενά και του Τμήματος «Διεθνούς Εμπορίου» από την Καστοριά στα Γρεβενά.
  • Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί η  συγχώνευση των 3 Τμημάτων της Σχολής Γεωπονίας στη Φλώρινα, σε περίοδο που η χώρα στρέφεται στην αγροτική παραγωγή. Ιδιαίτερα είναι πλήγμα η κατάργηση του τμήματος «Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων» που εδρεύει στην Φλώρινα, μοναδικού στην Επικράτεια, το οποίο  μετεξελίσσεται σε απλή κατεύθυνση με τίτλο «Αγροτικής Οικονομίας», αντικείμενο που υπάρχει και αλλού και που δεν θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο του ποιοτικού ελέγχου των αγροτικών προϊόντων.
  • Το «Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας» συρρικνώνεται θεματικά και αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του με τον νέο τίτλο «Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας».

  Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας  Ενίσταται κατά της πρότασης του Υπουργείου. Εκτιμά ότι για την επιτυχή έκβαση της ένστασής του δεν αρκούν, δυστυχώς, τα ακαδημαϊκά επιχειρήματα, αλλά α) είναι απαραίτητη η πολιτική στήριξη όλων των φορέων, των οργανισμών της περιοχής και κυρίως β) η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να συνταχθεί με την άποψη ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να προέλθουν με νομοθετική ρύθμιση. Υπάρχει, τότε, ελπίδα όχι μόνο, υπό την παρούσα συγκυρία, να περισωθεί το Ίδρυμα αλλά και να αναβαθμιστεί μελλοντικά.

  Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης

  του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

  Βέργαδος Ιωάννης

   

  Star-fm.gr με πληροφορίες από το kozan.gr

  This entry was posted on Πέμπτη, 7 Μαρτίου, 2013 at 19:15 and is filed under ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

  Leave a Reply