Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μπλόκο στη δόση του Μαρτίου αν δεν γίνουν απολύσεις

Μάρτιος 7th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ανυποχώρητη η τρόικα στη συνάντησή της με τον Στουρνάρα

Μπλόκο στη δόση του Μαρτίου αν δεν γίνουν απολύσεις

Σαφές μήνυμα για την τήρηση των συμφωνηθέντων και την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων από το ελληνικό δημόσιο έδωσε χθες η τρόικα κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η τριμερής θα παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα και την άλλη εβδομάδα για να έλεγξει την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Η προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη συνάντηση των τριών επικεφαλής με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά αναβλήθηκε για την Κυριακή ή την Δευτέρα. Σημειώνεται ότι με βάση το αρχικό πρόγραμμα, την Κυριακή ήταν προγραμματισμένη η καταληκτική συνάντηση της τριμερούς με τον κ. Στουρνάρα. Η συνάντηση θα γίνει αλλά πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία.

Μπλόκο στη δόση

Οι δανειστές έθεσαν χωρίς περιστροφές το θέμα των απολύσεων. Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε αμέσως τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας συνεργάστηκε με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να αντιμετωπισθεί το θέμα. Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί δυσαρέσεκεια για τους χερισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη και γίνεται λόγος για καθυστερήσεις.

«Οι επαφές έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Αφορούσαν, κυρίως, τον προϋπολογισμό του 2013, την απόδοση των μεταρρυθμίσεων και το milestone του Μαρτίου» ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά το ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας. Το «milestone» του Μαρτίου είναι η μείωση των απασχολούμενων στο Δημόσιο και από αυτό εξαρτάται η εκταμίευση της εγκεκριμένης (πολιτικά από τον Δεκέμβριο) δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία φαίνεται τώρα να μετατίθεται για τον Απρίλιο.

Το ξέκοψε ο Μορς

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα κ. Ματίας Μορς ξεκαθάρισε προς την κυβέρνηση ότι χωρίς την τήρηση αυτής της δέσμευσης η εκταμίευση είναι αδύνατη, προκαλώντας συναγερμό στα συναρμόδια Υπουργεια.

Η τρόικα έβγαλε παράλληλα «κίτρινη κάρτα» για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και τις πολύ χαμηλές επιδόσεις στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Στο πεδίο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού παραμένει ο προβληματισμός για την μαύρη τρύπα στα έσοδα (από τον Ιανουάριο) παρά τις πληροφορίες ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 15% τον Φεβρουάριο.


Ραντεβού Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί την Πέμπτη στις 15.00 με τους Αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Ντάριο Σκαναπιέκο, αρμόδιο για θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και Μιχάι Τανασέσκου, αρμόδιο για θέματα ενέργειας. Στη συνέχεια, στις 16.00, θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Οτμαρ Κάρας.

This entry was posted on Πέμπτη, Μάρτιος 7th, 2013 at 16:31 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply