Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΕΟΡΔΑΙΑ: Διαμαρτυρία για τη διακοπή μεταφοράς των μαθητών

Μάρτιος 7th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία του ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν χθες το πρωί γονείς και μαθητές Λυκείων της Πτολεμαΐδας διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή των μαθητικών δρομολογίων, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) απαιτώντας τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους μεταφορικούς φορείς της Π.Ε. Κοζάνης, μεταξύ των οποίων το ΚΤΕΛ Αστικών της Πτολεμαΐδας και η Ένωση ΡΑΔΙΟΤΑΧΙ που είναι επιφορτισμένοι με το έργο μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία.

Σημειώνεται ότι αποφάσεις για αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους από την Δευτέρα 4 Μάρτη έλαβαν οι σύλλογοι γονέων δύο Δημοτικών Σχολείων στη δημοτική ενότητα Μουρικίου και του Γυμνασίου Ανατολικού στο οποίο μετακινούνται καθημερινά μαθητές από τους Πύργους, Μεσόβουνο, Κομνηνά, αλλά και Άγιο Χριστόφορο και Καυροχώρι.

Παρέμβαση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη διακοπή των δωρεάν μαθητικών δρομολογίων έκανε και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Εορδαίας, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι την ανάγκη να αναλάβουν την ευθύνη οι περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη, ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ αναφέρει συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
«Αντιμέτωποι με σοβαρό πρόβλημα με την μεταφορά τους στα σχολεία μας, βρίσκονται πολλοί μαθητές μας και οι οικογένειές τους, αλλά και μεγάλη αναστάτωση σε όλα τα σχολεία του Δήμου Εορδαίας.
Από την Δευτέρα 4 Μαρτίου οι μαθητές του Δήμου Εορδαίας, που χρησιμοποιούν το ΚΤΕΛ, και τα Υπεραστικά λεωφορεία, υποχρεώνονται να καταβάλουν ολόκληρό ή το μισό εισιτήριο προκειμένου να πάνε στο σχολείο.

Επιπλέον πολλά δρομολόγια διακόπηκαν με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται κάποιες μετακινήσεις.

Τα ΚΤΕΛ Αστικών και υπεραστικών Κοζάνης προχώρησαν στη διακοπή της μεταφοράς των μαθητών, και δικαιολογημένα γιατί εκκρεμούν : η εξόφληση δεδουλευμένων από το Νοέμβριο του 2011. επιπλέον ζητείται αναδρομικά να συναινέσουν οι εργαζόμενοι σε μείωση 20 % των οφειλόμενων. Οι μεταφορείς πληρώνουν τα λειτουργικά έξοδα, πετρέλαια, μισθοδοσία και ΦΠΑ και τους παρακρατείται φόρος εισοδήματος για λεφτά που δεν εισέπραξαν.

Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία, το πρόβλημα παραμένει. Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία όπως και μια σειρά άλλες κεντρικές αρμοδιότητες του κράτους με τον «Καλλικράτη» πέρασε στους Δήμους.
Αλλά οι Δήμοι, o ένας μετά τον άλλον, δηλώνουν οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν.
Η αδυναμία των Δήμων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη με τη υποχρηματοδότηση που έχουν.

Το πρόβλημα διογκώνεται λόγω των  συμπτύξεων, συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων που έγιναν την περυσινή χρονιά (θα επιχειρηθούν και άλλες φέτος). Πολλοί μαθητές καθημερινά αναγκάζονται σε μετακινήσεις, σε μεγάλες αποστάσεις, χρονοβόρες, και πολλές φορές επικίνδυνες.

Η διακοπή της μετακίνησης των μαθητών, αποτελεί πρόβλημα λειτουργικό και οικονομικό για τους εργαζόμενους και άνεργους γονείς που θα αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, επιβαρύνοντας παραπέρα το ήδη λεηλατημένο εισόδημά τους από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση.

Επιπρόσθετα αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα οι απουσίες που τυχόν καταγραφούν ενδέχεται να δημιουργήσουν και κινδύνους απώλειας της τάξης για αρκετούς μαθητές.
Καλούμε την πολιτική μας ηγεσία να αναλάβει την ευθύνη της δημόσιας και δωρεάν μετακίνησης των μαθητών. Καμία επιβάρυνση στους γονείς. Να δοθούν τώρα τα απαραίτητα χρήματα στους δήμους για να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Καλούμε όλους τους γονείς, ανεξάρτητα αν τα παιδιά τους μετακινούνται ή όχι να συμπαρασταθούν στον αγώνα για δωρεάν και δημόσια μετακίνηση των μαθητών.

Επίσης καλούμε και τα 15μελή συμβούλια των μαθητών, να συμπαρασταθούν στους συμμαθητές τους και να τους προστατέψουν από την καταγραφή απουσιών και τον κίνδυνο απώλειας της χρονιάς που θα προκύψει με απόλυτη ευθύνη του κράτους.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων και όλους τους εργαζομένους να στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν το δίκαιο αίτημα για διασφάλιση της απρόσκοπτης, δημόσιας και δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία.
Είναι υπόθεση όλων μας.
Ζητούμε άμεσα

→ Να αναλάβουν την ευθύνη οι περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη, ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Να απαιτήσουν έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

→ καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών.

→ Να μην καταγράφονται οι απουσίες των μαθητών μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα και εξασφαλιστεί η μεταφορά τους στα σχολεία.

→ Να αποπληρωθούν οι οφειλές στους μεταφορείς».
Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα «εμπόδια» στη μετακίνησή του.

Δημιουργία  ενιαίου κρατικού φορέα. Αποκλειστικά Δημόσιο,  Δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Η εκπαίδευση πρέπει να είναι αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν για να μπορεί η μόρφωση να είναι δικαίωμα όλων των παιδιών.

Η μεταφορά του μαθητή είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας κι όχι του γονιού.
Καλούμε γονείς, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σε άμεση κινητοποίηση !
Θα είμαστε παρόντες σε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας».

ΠΤΟΛΕΜΑΪΟΣ

This entry was posted on Πέμπτη, Μάρτιος 7th, 2013 at 10:18 and is filed under ΚΟΖΑΝΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply