http://assets.tanea.gr/ygeia/files/Geniada%20-%20Ben%20Aflek%20BAFTA%20(Reuters).jpgΓια πολλές γυναίκες τα γένια αποτελούν ό,τι πιο ενοχλητικό και απωθητικό. Πριν, όμως, σπεύσετε να απαιτήσετε από τον καλό σας να ξυριστεί, διαβάστε τη συνέχεια: νέα ευρήματα δείχνουν πως ενδέχεται τα γένια και τα μουστάκια να είναι ωφέλιμα για την υγεία των ανδρών, αν και έχουν και κάποια μειονεκτήματα.

Τα οφέλη τους μπορεί να είναι άμεσα και έμμεσα.

* Προστασία από τον ήλιο. Το καλυμμένο πρόσωπο είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένο από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV)του ηλίου και κατ’ επέκτασιν από τους δερματικούς καρκίνους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιου Κουϊνσλαντ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Radiation Protection Dosimetry».

Όπως έδειξε, τα τμήματα του προσώπου που καλύπτονται από γένια και μουστάκια δέχονται κατά μέσον όρο κατά το ένα τρίτο λιγότερη UV απ’ ό,τι τα υπόλοιπα – και όσο πιο μακριά και πυκνή η γενειάδα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία.

Πάντως, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλφιο Β. Παρίζι, έσπευσε να διευκρινίσει πως η προστασία από την UV δεν είναι απόλυτη, συνεπώς δεν ακυρώνεται η ανάγκη για αντηλιακό όταν ένας γενειοφόρος εκτίθεται με τις ώρες στον ήλιο.

* Διατήρηση νεανικότητας. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου γερνάει το δέρμα – μια ματιά στα «χαραγμένα» πρόσωπα των κατοίκων της υπαίθρου που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες αρκεί για να πεισθείτε.

Σε επιστημονικό επίπεδο, πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η UV αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η γενειάδα μειώνει την έκθεση του δέρματος σε αυτήν, το βοηθεί να μένει πιο νεανικό και λείο. Επιπλέον, η γενειάδα εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα, με αποτέλεσμα το δέρμα του προσώπου να μένει καλά ενυδατωμένο, κατά τον δερματολόγο δρα Νικ Λόουβ από το Λονδίνο.

* Γεννούν εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Marketing Communication», οι άντρες με γενειάδα γεννούν στους συνομιλητές τους περισσότερη εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων, όμως, αποτελεί θεμέλιο λίθο της ευτυχίας στη σχέση, η οποία με τη σειρά της έχει σχετισθεί με πολυάριθμα οφέλη στην υγεία – από τις λιγότερες ιώσεις μέχρι την διαφύλαξη της καρδιαγγειακής υγείας.

* Πρόληψη των κρίσεων άσθματος. Οι άντρες με αλλεργικό άσθμα που έχουν ευαισθησία στη γύρη μπορεί να ανακαλύψουν ότι ένα μεγάλο και πυκνό μουστάκι ελαττώνει τις ασθματικές κρίσεις τους, επειδή εμποδίζει τα σπόριά της να εισέλθουν στη μύτη και από εκεί στους πνεύμονές τους, κατά τον δρα Ρομπ Χικς, οικογενειακό γιατρό στο Λονδίνο.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «Daily Mail», τα σπόρια της γύρης είναι κολλώδη και έτσι θα μπορούσαν να «παγιδευτούν» στο μουστάκι. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

* Προστασία από το κρύο. Όποια γυναίκα έχει μακριά μαλλιά, ξέρει καλά πόσο ζεστή την κρατούν τον χειμώνα – και ως φαίνεται το ίδιο μπορεί να κάνει και μια παχιά γενειάδα, κατά τον δρα Φίλιξ Τσούα, πνευμονολόγο στην London Clinic.

Όπως εξηγεί, η τριχοφυΐα του προσώπου μπορεί να δράσει ως φυσικό εμπόδιο στο ψύχος, μη επιτρέποντας στον παγωμένο αέρα να έρθει σε επαφή με το δέρμα και διατηρώντας έτσι ζεστό τον λαιμό.

Επιπλέον, η ζέστη αυτή μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος και να καταπραΰνει τον βήχα, ακριβώς όπως βοηθάει το να τυλίξει κάποιος τον λαιμό του με ένα ζεστό κασκόλ, προσθέτει.

* Αποτρέπει τα δερματικά εξανθήματα. Το ξύρισμα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες δερματικών προβλημάτων στο ανδρικό πρόσωπο και πολλοί άντρες αποφεύγουν να ξυρίζονται καθημερινά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, κατά τον δρα Μάρτιν Ουέιντ, δερματολόγο στην Κλινική Δέρματος & Μαλλιών του Λονδίνου.

Όπως λέει, το ξύρισμα μπορεί να δημιουργήσει από εξάνθημα μέχριθυλακίτιδα – μόλυνση των θυλάκων των τριχών από βακτήρια, η οποία εκδηλώνεται με σπυράκια. Όλ’ αυτά μπορούν να αποφευχθούν με την γενειάδα, διότι απλούστατα ο άντρας δεν θα ξυρίζεται.

…και ένας κίνδυνος

Το μείζον πρόβλημα με τις γενειάδες είναι ότι μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση ιών, βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων, που όμως δεν μολύνουν τόσο τους ίδιους τους άντρες αλλά τον περίγυρό τους, κατά τον δρα Ρον Κάτλερ, λέκτορα Μικροβιολογίας στη Σχολή Βιολογικών & Χημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Queen Mary, στο Λονδίνο.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η γενειάδα μπορεί να φιλοξενεί έως και… 20.000 διαφορετικούς μικροοργανισμούς – από τα ακάρεα που προαναφέρθηκαν έως βακτήρια και ιούς που προκαλούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να καθαρίζουν και να φροντίζουν καθημερινά και καλά οι άντρες τη γενειάδα τους, προσέχοντας να μην αφήνουν πάνω της κανενός είδους υπόλειμμα τις υπόλοιπες ώρες – λ.χ. από το φαγητό τους όταν τρώνε.

Πρέπει επίσης να εξετάζουν συχνά το δέρμα κάτω από τη γενειάδα, ούτως ώστε να εντοπίσουν εγκαίρως τυχόν σπυράκια από γένια που αναπτύσσονται προς τα μέσα (η κατάσταση αυτή λέγεται ψευδοθυλακίτιδα), διότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.