Βολές εναντίον του από ΑΝ.ΕΛΛ. και Χρυσή Αυγή με αφορμή την μείωση των ποινών για προσωπική χρήση

Καβγάς στην Βουλή για το χασίς παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου

Βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και μάλιστα παρουσία του, εξαπολύθηκαν στην Βουλή εξ αφορμής της μείωσης της ποινής φυλάκισης για όσους καλλιεργούν για ιδία χρήση χασίς από 12 μήνες σε 5 μήνες.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης χασίς, βρέθηκε στην Βουλή με την ευκαιρία της ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση της τροποποιητικής σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων εταιριών KAVALA OIL Α.Ε. και ENERGEAN OIL & GAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε., η οποία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Ωστόσο, κατά την συζήτηση που ακολούθησε επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος ζήτησε τον λόγο και παρουσία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος καθόταν στα πρώτα έδρανα του ΠαΣοΚ, αποκάλεσε την ρύθμιση για την μείωση των ποινών για τους χρήστες ως «νίκη του κ. Παπανδρέου και του ΠαΣοΚ».

«Ήρθε να χειροκροτήσει την άποψή του που σήμερα ψηφίζεται με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά», είπε ο κ. Καμμένος, θυμίζοντας ότι όταν πριν χρόνια διατύπωσε για πρώτη φορά την άποψη περί αποποινικοποίησης η ΝΔ είχε εναντιωθεί, αλλά τώρα, όπως σημείωσε, «η συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ την έχει οδηγήσει σε πλήρη αλλοίωση των θέσεών της». «Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι κυριαρχεί. Ας καταγραφεί ως νίκη του έναντι ημών που υποστηρίζαμε τότε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σταδιακά στον θάνατο πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας», κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης παίρνοντας τον λόγο είπε ότι η επίμαχη ρύθμιση επαναλαμβάνει προϋφιστάμενες διατάξεις και ότι απλώς μειώνονται οι ποινές για προσωπική χρήση από τους 12 μήνες που ήταν μέχρι τώρα, στους πέντε μήνες. Σημείωσε δε ότι στην πραγματικότητα «δεν επιβάλλονταν ποτέ ποινές άνω των 30 ημερών, βαριά – βαριά δυο μηνών».

«Χαίρομαι που συνήγορος υπερασπίσεως του κ. Παπανδρέου είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ που τότε ήταν πρόεδρος της Νεολαίας ΕΠΕΝ», απάντησε ο κ. Καμμένος, ενώ ο κ. Παπανδρέου αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας. «Φαίνεται ότι πήγε να ποτίσει τις γλάστρες», είπε παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασιδιάρης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι «χαλαρότερη, σχεδόν ανύπαρκτη η τιμωρία για αυτούς που καλλιεργούν γλάστρες στα μπαλκόνια τους», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις που έφερε «κάνει τους Έλληνες φυτά με καμένα εγκεφαλικά κύτταρα».

Από πλημμέλημα κακούργημα η διακίνηση από μη εξαρτημένα άτομα

Εν τω μεταξύ, στις αλλαγές που προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης προβλέπεται η μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα της διακίνησης ναρκωτικών από μη εξαρτημένα άτομα, με κάθειρξη τουλάχιστον 8 ετών για όποιον διακινεί παράνομα ναρκωτικά.

Επίσης, με άλλη τροποποίηση προβλέπεται ότι θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα (εντός τριμήνου από την κατάθεση του δικογράφου) οι φορολογικές υποθέσεις που υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ. Ο εισηγητής της ΝΔ κ. Αν. Νεράντζης, δήλωσε ότι το κόμμα του παρά τις επιφυλάξεις που διατηρεί σχετικά με τις ποινές, μετά και την καταψήφιση στην επιτροπή των άρθρων 62 και 83 περί αναψηλάφησης υποθέσεων που έχουν κριθεί στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ μετά από προσφυγή του εμπλεκομένου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Υπέρ τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως δήλωσε η εισηγήτρια του κόμματος κυρία Βασιλική Κατριβάνου παρά τις προβληματικές διατάξεις που περιέχει έγιναν κάποια δειλά βήματα τα οποία αφορούν άμεσα στη ζωή 7.000 συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους. Κατηγόρησε δε τον κ. Ρουπακιώτη ότι ενέδωσε στις πιέσεις της ΝΔ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων που μιλούσαν για «κουρείο ποινών» και έκαναν -όπως είπε- «παζάρι και νταλαβέρι με τις ποινές λες και είναι οκάδες».

Ως νομοσχέδιο «με πολλές ισορροπίες και συμβιβασμούς», το χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Κ. Τριαντάφυλλος, αν και τάχθηκε θετικά ευελπιστώντας μέχρι την ψήφισή του και επί των άρθρων την Τετάρτη, «να περάσουμε όσο δυνατόν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις».

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.