Ο Πρωθυπουργός καλείται να λύσει τον γρίφο ικανοποιώντας επιθυμίες ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ

Επιχείρηση ανασχηματισμού χωρίς μεγάλες ανατροπές

Να λύσει τον γρίφο του ανασχηματισμού, αποφεύγοντας όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, τις μεγάλες ανατροπές, θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που καλείται να διαχειριστεί αρκετά πρόσωπα και να λύσει μερικούς γρίφους, προτού καταλήξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Εξάλλου, εκτός από τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα της ΝΔ, πρέπει να ικανοποιήσει και τις επιθυμίες των δυο κυβερνητικών εταίρων, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη αντίστοιχα.

Αναμφίβολα, ο ανασχηματισμός, είναι για πολλούς ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, για άλλους αποτελεί μια πολυπαραγοντική εξίσωση και ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να αναδειχθεί σε γόρδιο δεσμό.

Το σίγουρο είναι ότι ο ανασχηματισμός είναι ένα θέμα που έχει μπει με τον πιο επίσημο τρόπο στο τραπέζι και εισήλθε στη δημόσια συζήτηση μετά και την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega το βράδυ της Δευτέρας.

Η κίνηση του κ. Βενιζέλου έδωσε άλλη δυναμική στα πράγματα, αφού προσδιόρισε τα επόμενα βήματά του, με την αναφορά ότι το ΠαΣοΚ είναι έτοιμο να συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση.

Οπως ήταν λογικό, η ενέργεια του προέδρου του ΠαΣοΚ έδωσε την αφορμή που ανέμεναν πολλοί για να ενισχύσουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού και εισήλθαν και στην ονοματολογία, δημιουργώντας μια εικόνα…«διάλυσης» της κυβέρνησης.

Σε μια χρονική στιγμή που ο Πρωθυπουργός απαιτεί αποτελέσματα και δεν επιθυμεί να χαλαρώσουν οι ρυθμοί και μάλιστα εν μέσω της επίσκεψης των εκπροσώπων της τρόικας, διαπίστωσε ότι η συζήτηση ξεφεύγει και τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πλήττοντας ευθέως το κυβερνητικό έργο και τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς έγινε έξαλλος το βράδυ της Τρίτης, όταν πληροφορήθηκε πως στα κεντρικά δελτία ειδήσεων υπήρχαν ρεπορτάζ για τον επικείμενο ανασχηματισμό και εξοργίστηκε περισσότερο με τις επισημάνσεις για το ποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου αποχωρούν ή μένουν στην κυβέρνηση.

«Τι είναι αυτά;» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός ο οποίος διαπιστώνοντας ότι και μόνο η συνεχιζόμενη και ανατροφοδοτούμενη συζήτηση για τον ανασχηματισμό – τον οποίο και κυβερνητικά στελέχη που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλουν εδώ και καιρό-, μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, φώναξε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σ. Κεδίκογλου.

Η εντολή ήταν άμεση για να υπάρξει διάψευση ότι θα γίνει ανασχηματισμός. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματισμού. Τελεία και παύλα» ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, θέλοντας να θέσει ανάχωμα στα σενάρια περί επικείμενων αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, τις οποίες όλοι στην τρικομματική κυβέρνηση θεωρούν σίγουρες και τις αναμένουν.

Δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Εξάλλου, οι ανασχηματισμοί και οι εκλογές, ποτέ δεν προαναγγέλλονται, για να μην χαθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Μόνο που, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο αιφνιδιασμός δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισαν έγκαιρα, με τις διάφορες διαρροές συνεργατών του Πρωθυπουργού να διαμορφωθεί κλίμα για τις αλλαγές, με αναφορές ακόμα και σε πρόσωπα.

Βέβαια, με την παρούσα κυβέρνηση κατεγράφη και το εξής παράδοξο: για πρώτη φορά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άνοιξε το παράθυρο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με τις κατά καιρούς απαντήσεις σε διάφορες συνεντεύξεις του.

Το ζήτημα είναι ότι η διάψευση του κ. Κεδίκογλου, κατ’ εντολήν του κ. Σαμαρά, δεν έπεισε κανέναν, απλά πυροδότησε τα σενάρια και απέδειξε ότι το Μέγαρο Μαξίμου για μια ακόμη φορά, ακολουθεί τα γεγονότα.

Παράλληλα ανεδείχθη και πάλι η ανύπαρκτη επικοινωνιακή και πολιτική στρατηγική του πρωθυπουργικού επιτελείου, που δεν έχει τόσο σχέση με τον κ. Κεδίκογλου ο οποίος εκτελεί απλά εντολές.

Ως εκ τούτου, ο ανασχηματισμός θεωρείται από πληθώρα στελεχών προ των πυλών, εκτός και εάν πρυτανεύσουν την ύστατη στιγμή άλλες σκέψεις, ενώ κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι οι αλλαγές δεν μπορεί να γίνουν πριν από την προσεχή εβδομάδα. Και αυτό, διότι πρέπει πρώτα να αποχωρήσει η τρόικα από την Αθήνα και να ολοκληρωθούν και οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠαΣοΚ, ήτοι η εκλογή του νέου γραμματέα.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Βενιζέλου, ότι «πρέπει να συζητήσουμε για τα πολιτικά θέματα και έπειτα για τα πρόσωπα» που αποτελεί μια σαφή υπενθύμιση την πρότασή του για τροποποίηση της αρχικής προγραμματικής συμφωνίας.

Για να λυθεί ο γρίφος χρειάζεται και η συνδρομή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ που παραμένει αρνητικός στην αντικατάσταση των υπουργών, Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, των κκ. Αντ. Ρουπακιώτη και Αντ. Μανιτάκη, τους οποίους και στηρίζει.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφονται αντικρουόμενες απόψεις για τον ανασχηματισμό, καθώς εκτός από τους υπέρμαχους των αλλαγών, υπάρχουν και πολλοί, μεταξύ των οποίων και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο δεν πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις υπουργών, διότι προέχει η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. «Θα χαθεί πολύτιμος χρόνος με τις αλλαγές» λένε.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.