Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Παράταση και αλλαγές για το πρόγραμμα “μαμούθ” επιδότησης μικρομεσαίων

Μάρτιος 6th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Πάρκινγκ κάθε είδους μεταφορικών μέσων, ναυπήγηση σκαφών αναψυχής και αθλητισμού, υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ, ενοικίασης λέμβων ή τουριστικού σκάφους, εκμάθησης καταδύσεων, ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια. Ο λόγος για τους νέους κωδικούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «μαμούθ» επιδότησης μικρομεσαίων.

Υπουργική απόφαση ορίζει ότι παρατείνεται έως τις 10 Μαίου χρονικά το δικαίωμα υποβολής προτάσεων, ενώ διευρύνεται η δράση και σε νέους κλάδους. 

Ο λόγος για το πρόγραμμα επιδοτήσεων με 456 εκατ ευρώ “Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου – Υπηρεσιών”. Ενισχύονται έργα επιλέξιμου προϋπολογισμού από 20.000 ευρώ έως 300.000 ανάλογα με την θεματική ενότητα. 

Αφορά σε υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση εταιρείες. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr,www.ependyseis.gr/mis). 

Δεν υπάρχει υποχρέωση τεκμηρίωσης με αποδεικτικά στοιχεία της δυνατότητας κάλυψης της Ιδιωτικής Συμμετοχής (Δάνειο ή/και Ιδία Συμμετοχή). Υπάρχει δυνατότητα για καταβολή προκαταβολής μέχρι και το 100% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλάζουν οι επιλέξιμοι κλάδοι (ΚΑΔ) με τις εξής προσθήκες: 

* Στη Θεματική Ενότητα «Τουρισμός» είναι επιλέξιμες οι ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια, όλων των κατηγοριών και τάξεων, δυναμικότητας σε κλίνες μικρότερης από 100.

• Στη Θεματική Ενότητα «Μεταποίηση» η ναυπήγηση σκαφών αναψυχής και αθλητισμού (ΚΑΔ 30.12.11, 30.12.12, 30.12.19, 30.12.99) αλλά και η παραγωγή βασικών μετάλλων (ΚΑΔ 24 εξαιρουμένου του 24.52 24 δηλαδή της χύτευσης χάλυβα). 

• Στη Θεματική Ενότητα «Εμπόριο – Υπηρεσίες» οι υπηρεσίες χώρων στάθμευσης κάθε είδους μεταφορικών μέσων και τροχόσπιτων (52.21.24.04) οι υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ όπως κυματοσανίδων, σκι, λέμβων (77.21.10.04), οι υπηρεσίες ενοικίασης λέμβων, χωρίς πλήρωμα (77.34.10.02), οι υπηρεσίες ενοικίασης τουριστικού σκάφους, χωρίς πλήρωμα (77.34.10.01, 77.34.10.02, 85.51.10.02) και οι υπηρεσίες εκμάθησης καταδύσεων (85.51.10.03).

ΕΤΕΑΝ: Κατατέθηκαν 14 προτάσεις από τις τράπεζες

Η αρμόδια επιτροπή του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) ολοκλήρωσε ήδη την αξιολόγηση των προτάσεων των τραπεζών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της προσκλήσεως εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή των τελευταίων, από κοινού με το ΕΤΕΑΝ, στο νέο Ταμείο δανειοδοτήσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση». 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νέο Ταμείο, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό του, θα δραστηριοποιηθεί άμεσα στην παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκό επιτόκιο, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνολικά κατατέθηκαν 14 προτάσεις από τις τράπεζες:

1. ALPHA BANK

2. ATTICA BANK

3. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

4. EFG EUROBANK SA

5. NEA PROTON BANK

6. ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

7. PROBANK A.E.

8. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

9. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

10. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

11. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  ΗΠΕΙΡΟΥ

12. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

13. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

14. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος,  τα συνολικά κεφάλαια του Ταμείου καθορίζονται με βάση τη σχέση συνεπένδυσης μεταξύ ΕΤΕΑΝ και Τραπεζών, η οποία διαμορφώνεται σε 1:1 και μέχρι του ποσού των Ευρώ 225 εκατ. που αναλογούν στην συμμετοχή της ΕΤΕΑΝ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικών πόρων.

Οι προσφορές των τραπεζών ανήλθαν σε Ευρώ 350 εκατ. περίπου, υπερκαλύπτοντας κατά σχεδόν 55% την αρχικώς προϋπολογιζόμενη συμμετοχή τους στο Ταμείο.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Ταμείο από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών παραμένει ανοιχτή, σε όλη τη διάρκεια ισχύος της δράσης, μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση των τραπεζών και επισπεύδει την ολοκλήρωση των σχετικών διατυπώσεων προς την επενδυτική επιτροπή του Ταμείου και την υπογραφή των συμβάσεων με τις τράπεζες,  προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, η χορήγηση των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου, που θα αποτελέσουν μία σημαντική ενίσχυση ρευστότητας  για την αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

www.capital.gr

This entry was posted on Τετάρτη, Μάρτιος 6th, 2013 at 18:02 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply