Τo περιβόητο «Νέο σχολείο» που ευαγγελίζονται εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις της χώρας, έχει δώσει κιόλας τα χειρότερα δείγματά του. Πολλές είναι οι οικογένειες που στην κυριολεξία αδυνατούν λόγω της κατάστασης, να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για τη μόρφωση των παιδιών τους, καθώς στην ουσία, ούτε δημόσια , ούτε δωρεάν είναι πια.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, η απόφαση των ΚΤΕΛ Αστικών ΑΕ και των υπόλοιπων φορέων που τους είχε ανατεθεί η μεταφορά των μαθητών για την περιοχή των Γρεβενών για αναστολή της μεταφοράς λόγω οφειλομένων της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας προς αυτά, αλλά και μείωσης κατά 20% της ήδη μειωμένης από το 2011 σύμβασης, έρχεται να επιβαρύνει αυτήν την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες παιδιά και στην περιοχή μας. Πρόβλημα που φαίνεται ότι προκύπτει και για τους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπόλογοι βέβαια γι’ αυτήν την κατάσταση είναι η τρικομματική κυβέρνηση από κοινού με τις αρχές στην Τοπική Διοίκηση και στα Γρεβενά, καθώς αντί να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως επαρκής χρηματοδότηση, πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, δημιουργία νέων σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής, χρόνια τώρα με την ακολουθούμενη πολιτική τους, βάζουν φραγμούς στη μόρφωση, σπρώχνουν όλο και περισσότερα παιδιά λαϊκών οικογενειών να εγκαταλείψουν το σχολείο.

Αυτοί που εμφανίζονται δήθεν ως προστάτες και προαγωγοί της γνώσης, έχουν αφήσει το τελευταίο διάστημα χωρίς θέρμανση τις σχολές ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, ενώ τώρα αφήνουν χωρίς μαθητές τα σχολεία, αφού ενώ γνώριζαν ότι θα προέκυπτε θέμα με τη μεταφορά των μαθητών, όχι μόνο δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για να λυθεί αλλά στην ουσία επιδιώκουν να φορτώσουν ακόμη ένα βάρος στην πλάτη των γονιών και να κάνουν ατομική υπόθεση του καθενός τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία τους.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια είναι υπόλογες απέναντι σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για το νέο βάρος που τις φορτώνουν.
Καλούμε γονείς και μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, να μην ανεχτούν αυτήν την κατάσταση, να οργανώσουν την αντίδρασή τους.

Διεκδικούμε τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών κι όλες τις ώρες της μέρας. Το ζήτημα αυτό είναι μέρος της κρατικής υποχρέωσης για παροχή Ενιαίας, Δημόσιας και Δωρεάν παιδείας, αναγκαίας για όλους, χωρίς διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε άμεσα ν’ αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία και το σχετικό κονδύλι για τη μεταφορά των μαθητών.
• Να αυξηθούν τώρα οι δαπάνες για την παιδεία και το σχετικό κονδύλι για τη μεταφορά των μαθητών.
• Να συνεχιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με ευθύνη του κράτους. Καμιά σκέψη για μεταφορά της ευθύνης στις πλάτες των γονιών με οποιοδήποτε άλλο τρόπο πχ κουπόνια κτλ.
• Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών καθ’ όλη την ημέρα με τα Μ.Μ.Μ.
• Να καταργηθεί το όριο των χιλιομετρικών αποστάσεων.
• Μέχρι να εξασφαλιστεί η μεταφορά των παιδιών στα σχολεία τους, να μη μετρήσουν οι απουσίες των μαθητών.

Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.