Πρώτος σε ψήφους ο Νίκος Ανδρουλάκης – Η γενιά των 35άρηδων στις πρώτες θέσεις αφήνοντας πίσω την παλαιά φρουρά στελεχών

ΠαΣοΚ: Μήνυμα ανανέωσης έστειλε το 9ο Συνέδριο

Ισχυρό μήνυμα ανανέωσης έστειλε το συνέδριο του ΠαΣοΚ εκλέγοντας τα 130 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Πρώτος σε ψήφους, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ο οποίος ανήκει στην ίδια ομάδα, εξελέγη ο κ. Ν. Ανδρουλάκης. Η γενιά των 35άρηδων κατέλαβε τις πρώτες θέσεις αφήνοντας πίσω την παλαιά φρουρά στελεχών. Στους πρώτους δεκαπέντε, προερχόμενοι από διαφορετικές τάσεις, βρέθηκαν οι Α. Σπυρόπουλος, Αντ. Σαουλίδης, Αγγ. Βουράκης, Κ. Μπελτεγρής, Π. Αλαμάνος, Κ. Πανταζής, Κ. Πιερρακάκης, Ν. Μίλης. Η ανανέωση είναι μεγάλη και σε ηλικίες και σε πρόσωπα. Από τους παλαιότερους υπουργούς διεσώθη μόνο ο κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση

Η πλατφόρμα που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος για την κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ έγινε αποδεκτή αν κρίνει κανένας από τους υποψηφίους που την υποστηρίζουν και οι οποίοι φτάνουν στο 75% των εκλεγμένων. Το κλίμα είχε φανεί από το Σάββατο το βράδυ, όταν κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών κανένας δεν αντιτάχθηκε στην εισήγηση για πιο ενεργή συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, για το θέμα δηλαδή που ήταν το μεγάλο «αγκάθι» του συνεδρίου.

Οι γυναίκες υποψήφιες αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν την ποσόστωση του 30%. Από τις 39 που θα συμμετάσχουν στην ΚΕ οι 30 εκλέγονται με τις δικές τους δυνάμεις.

Ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος διατηρεί δυνάμεις καθώς ο ίδιος εκλέγεται στην 20η θέση και στην ΚΕ θα συμμετάσχουν περίπου  20 – 22 μέλη από την Αριστερή Πρωτοβουλία. Ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης, παρά την μεγάλη κινητοποίηση και το κλίμα που δημιουργήθηκε στο συνέδριο με τη θερμή υποδοχή που έγινε στον κ. Γ. Παπανδρέου, δεν μπόρεσε να κάνει επίδειξη δύναμης. Τα στελέχη που πρόσκεινται στην «κίνηση των 75» δεν είναι ούτε όσα αναμένονταν αριθμητικά ούτε εξελέγησαν στις πρώτες θέσεις. Αντιθέτως σε καλές θέσεις εκλέγονται οι κ.κ. Γ. Πεταλωτής και Π. Γερουλάνος.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το συνέδριο ψήφισε πολιτικά, με σκοπό να στείλει το μήνυμα της ανανέωσης που ζήτησε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Η εκλογή πολλών νέων προσώπων δίνει τη δυνατότητα στον κ. Βενιζέλο,  όπως επισημαίνουν συνεργάτες του να υποστηρίζει ότι από το συντακτικό συνέδριο του κόμματος γεννήθηκε ένα νέο ΠαΣοΚ.

Βενιζέλος: «Έχουμε τώρα μια απολύτως καθαρή αφετηρία»

Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της νέας ΚΕ ο κ. Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την ομόφωνη ουσιαστικά έγκριση από το Συνέδριό μας της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ που συνιστά ολοκληρωμένη, προοδευτική και υπεύθυνη πρόταση για την εθνική στρατηγική ανάκαμψης και οριστικής εξόδου από την κρίση, τα αποτελέσματα της διαδικασίας εκλογής των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώνουν την εικόνα της ενότητας, της ενεργοποίησης και της ανανέωσης της παράταξης.

Ο μεγάλος αριθμός νέων στελεχών που εκλέγονται στην ΚΠΕ είναι ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, ένας πολύ θετικός οιωνός για τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, της πολιτικής ζωής της χώρας.

Συγχαίρω θερμά όλα τα μέλη της νέας ΚΠΕ, είναι όλες και όλοι τους οι στενοί μου συνεργάτες στο δύσκολο, αλλά αναγκαίο εγχείρημα της ανασύστασης της παράταξης.

Έχουμε τώρα μια  απολύτως καθαρή αφετηρία: ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά. Το ΠΑΣΟΚ μετά το Συντακτικό του Συνέδριο, με αυτοσυνειδησία και αυτοπεποίθηση, θα λειτουργήσει ως πυλώνας της πολιτικής σταθερότητας επιδιώκοντας να θέσει όσο πιο έντονα γίνεται το πρόσημο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, της ανάπτυξης, αλλά και της αποτελεσματικότητας στην κυβερνητική πολιτική».

Τα μέλη της ΚΕ θα εκλέξουν, μάλλον το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και τον γραμματέα του κόμματος.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των εκλογών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ

 

Κρουστάλλη Δήμητρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.