Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο μπορεί να είναι επικίνδυνες

3 Μαρτίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Όλοι έχουν παίξει σαν παιδιά ποδόσφαιρο και όλοι έχουν κάνει κεφαλιές. Οι παλαιότεροι μάλιστα έκαναν κεφαλιές με βαριές δερμάτινες μπάλες. Όμως τελικά αποδεικνύεται ότι η κεφαλιά δεν είναι τόσο αθώα και μπορεί μάλιστα να κάνει ελαφριά ζημιά στον εγκέφαλο και να επηρεάσει αρνητικά τις νοητικές λειτουργίες μας.

Επιστήμονες από το Κέντρο επιστημών υγείας του πανεπιστημίου του Τέξας με επικεφαλής την καθηγήτρια Αν Σερένο, ύστερα από έρευνα διαπίστωσαν ότι μετά από μια κεφαλιά στο ποδόσφαιρο οι λειτουργίες του ανθρώπου γίνονται πιο αργές. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό “PLoS ONE“, και έκαναν τεστ σε διάφορες αθλήτριες ενός κολεγίου με μια μπάλα και έναν υπολογιστή- προσομοίωση. Η κάθε αθλήτρια έκανε κεφαλιές με μια μπάλα και αμέσως μετά την υπέβαλαν σε νοητικά-γνωστικά τεστ.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ύστερα από κάθε κεφαλιά οι αθλήτριες ήσαν αρκετά πιο αργές στην εκτέλεση ενός τεστ στην οθόνη. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν παίζει απλά ρόλο η κεφαλιά αυτή καθαυτή, αλλά και η δύναμη και η ένταση της. Αυτές οι κεφαλιές ενδέχεται να προκαλούν «ήπιες τραυματικές βλάβες στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου».

Η δρ Σερένο τόνισε: «Από όσο γνωρίζουμε, αυτά τα ευρήματα αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ακόμα και χτυπήματα της μπάλας με το κεφάλι, τα οποία δεν προκαλούν διάσειση, μπορούν να οδηγήσουν σε μετρήσιμες, αν και πιθανώς παροδικές, γνωστικές μεταβολές στους νεαρούς παίκτες του ποδοσφαίρου». Μάλιστα οι κεφαλιές λειτουργούν αυξητικά θα μπορούσαμε να πούμε αφού διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πολλές ώρες έπαιζε μια μαθήτρια ποδόσφαιρο μέσα στην εβδομάδα τόσο πιο αργή γινόταν στους χρόνους ανταπόκρισης της στα τεστ.

www.iatropedia.gr

This entry was posted on Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2013 at 19:09 and is filed under ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply