Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μπουτάρης: “Θεωρώ τον εαυτό μου αδελφό με τους Τούρκους”

Μάρτιος 3rd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Τι είπε για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα

Σημαντικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου θα αναβαθμιστούν και θα αναδειχθούν στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ‘Αγκυρα.

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του ”Ελληνοτουρκικού Φόρουμ Τουρισμού” και είχε συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό πολιτισμού και τουρισμού και άλλους αξιωματούχους και παράγοντες του τουρισμού.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδόμησης της πλατείας Ελευθερίας, απ’ όπου ξεκίνησε το κίνημα των Νεοτούρκων, του Μεγάρου, όπου έμεινε εξόριστος ο Σουλτάνος Αμπντουλχαμίτ ο Β΄, καθώς και άλλων οθωμανικών μνημείων. Για οποιασδήποτε εργασία στα μνημεία αυτά πρέπει να δοθεί άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, είπε.

Για τέμενος στην Αθήνα έχει ληφθεί απόφαση

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι αυτό είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση, αλλά προσέθεσε ότι ”αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι για το τέμενος στην Αθήνα έχει ληφθεί απόφαση”.

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν μπορούν να επαναλειτουργήσουν ως τόποι λατρείας ιστορικά τεμένη στην Θεσσαλονίκη, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ, ο δήμαρχος – για τον οποίο ο τουρκικός τύπος επεσήμανε τις κόκκινες κάλτσες του, το σκουλαρίκι και τα τατουάζ του – είπε ότι είναι ειλικρινής φίλος της Τουρκίας. ”Θεωρώ τον εαυτό μου αδελφό με τους Τούρκους και εταίρο με τους Ευρωπαίους”, είπε.

Η ανακαίνιση του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ευχαρίστησε το δήμαρχο ”για την ευαισθησία που δείχνει για τα τουρκικά και οθωμανικά μνημεία” στη Θεσσαλονίκη και τόνισε τη σημασία που έχει πόλη για τη σύγχρονη τουρκική ιστορία.

”Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο αξιότιμος Δήμαρχος στήριξαν με κάθε τρόπο το σχέδιο για την ανακαίνιση του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ”, είπε και ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού και το Δήμο Θεσσαλονίκης για το ενδιαφέρον που επέδειξαν.

Τέλος ο κ. Τσελίκ δήλωσε ότι το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί υπογραμμίζει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών, ζήτησε δε από το Δήμαρχο να δοθεί η ονομασία ”Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ” στην πλατεία που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του Ατατούρκ.

News247.gr

This entry was posted on Κυριακή, Μάρτιος 3rd, 2013 at 09:55 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply