Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Θέλουν να πουλήσουν σε ιδιώτες 10 από τα 25 πανεπιστήμια!

1 Μαρτίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Απίστευτη πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη

Θέλουν να πουλήσουν σε ιδιώτες 10 από τα 25 πανεπιστήμια!

Την ουσιαστική παράκαμψη του Συντάγματος και την πώληση 10 από τα 25 κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ιδιώτες πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα – Ανοίγοντας τα σύνορα στην Επιχειρηματική Αγορά» που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο.

Ο κ. Στυλιανίδης παραδέχθηκε ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ή την ιδιωτικοποίηση των υπαρχόντων και πρόσθεσε ότι «ο χρόνος που απαιτείται για μία νέα αναθεωρητική προσπάθεια, δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό της εκπαίδευσης και της έρευνας».

Ετσι, με την επισήμανση ότι «για να μπορέσει η Ελλάδα να προλάβει τις εξελίξεις δεν αρκεί πλέον να αλλάξει το εμπόδιο του Συντάγματος, αλλά πρέπει έξυπνα να το προσπεράσει» και την προσθήκη ότι «ο προϋπολογισμός της χώρας μας επαρκεί για τη χρηματοδότηση περίπου 15 πανεπιστημίων από τα 25 που διαθέτουμε, με συνέπεια να απειλούνται τα υπόλοιπα με κλείσιμο ή μαρασμό και να διακυβεύεται πλήρως στην πράξη η συνταγματική επιταγή για δημόσια δωρεάν παιδεία», πρότεινε:

Να αξιολογηθεί πιλοτικά η υλική και άυλη αξία κάποιων ΑΕΙ.

Να μετοχοποιηθεί το 49% και να διατεθεί σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην παιδεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών «ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και το αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα».

 

iefimerida.gr

This entry was posted on Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2013 at 20:19 and is filed under ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply