Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εντοπίστηκε άλογο σε… κεμπάπ και σαλάμι

1 Μαρτίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

http://www.kosmoslarissa.gr/images/news/136213405614_mrg.jpgΣε ακόμη δύο δείγματα τροφίμων στη Βόρεια Ελλάδα εντόπισε DNA αλόγου ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Το πρώτο είναι το κατεψυγμένο «Κεμπάπ τύπου Αρμένικο», με εμπορική την ονομασία ΑΡ-ΚΑΣ, σε συσκευασία του 1 κιλού.

Υπεύθυνη, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, είναι η εταιρεία Αφοί Μπατανιάν, ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου, και το προϊόν με DNA αλόγου βρέθηκε σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε σουπερμάρκετ στη Καβάλα.

Το δεύτερο προϊόν είναι σαλάμι βοδινό με εμπορική ονομασία Destan, σε συσκευασία των 500 γραμμαρίων, που παρασκευάστηκε από την ολλανδική εταιρεία DEMKA GmbH, το οποίο διατίθετο από το παντοπωλείο στη Ροδόπη.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την ελληνική αγορά. Μέχρι σήμερα έχει λάβει 84 δείγματα που αφορούν διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των 33 δειγμάτων που έχουν μέχρι στιγμής αναλυθεί έχουν υπάρξει συνολικά τέσσερα θετικά δείγματα.

Στο μεταξύ, σε μία συμβολική κίνηση, με την οποία η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει ότι τα προϊόντα που περιέχουν και αλογίσιο κρέας δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία, το υπουργείο Προστασίας Καταναλωτή αποφάσισε να διανεμηθούν τα κρέατα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες πρώτα θα ενημερωθούν για το περιεχόμενό τους. Το νέο διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη πλήττοντας πολλά γνωστά ονόματα της αγοράς τροφίμων και υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αποσύρουν χιλιάδες μερίδες τροφίμων από τα ράφια τους.

TA NEA

This entry was posted on Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2013 at 13:51 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply