ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

http://2.bp.blogspot.com/-QBT3w40Ns4U/US3BuxjGrxI/AAAAAAABuUM/FsXkbEYN-Ik/s1600/197356.jpgΤην αδιαπραγμάτευτη απόφασή τους για αυτόνομο Πανεπιστήμιο και ισχυρό ΤΕΙ στη Δυτική Μακεδονία, επιβεβαίωσαν προχτές το απόγευμα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, που συμμετείχαν σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της διαβούλευσης του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», η οποία τυπικά λήγει στις 6 Μαρτίου, ωστόσο είναι πιθανός ένας αιφνιδιασμός και υπάρχει περίπτωση να ανακοινωθεί η απόφαση του υπουργείου, σήμερα ή αύριο. Δυστυχώς το σχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση αποτελεί πλήγμα για την περιοχή, καθώς καταργείται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ως αυτόνομο και αυτοδιοίκητο ίδρυμα και η Δυτική Μακεδονία, είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας χωρίς Πανεπιστήμιο. Επίσης, συρρικνώνεται και το ΤΕΙ, με μειώσεις τμημάτων λόγω συγχωνεύσεων.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Δακής, με δηλώσεις του εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία», καθώς από τις επαφές που είχε, όπως είπε, εκτιμά ότι μπορεί να παρθούν πίσω οι δυσμενείς αλλαγές του αρχικού σχεδίου διαβούλευσης, σε βάρος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής. Στο ίδιο μήκος κύματος όλοι οι δήμαρχοι εξέφρασαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να μη θιχτούν Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.

Άλλωστε, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Χατζηπαντελής, εξέφρασε την απορία του για τις προτεινόμενες αλλαγές του σχεδίου. Είπε ότι «το ίδιο το υπουργείο στην αξιολόγησή του, θεωρούσε μη βιώσιμα τέσσερα πανεπιστήμια που πρέπει να κλείσουν.
Είναι το Χαροκόπειο, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας». Αντί αυτού – είπε ο κ. Χατζηπαντελής – το υπουργείο εισηγήθηκε την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ως αυτόνομο Πανεπιστήμιο, αν και δεν προβλέπονταν αρχικά, ενώ αντιθέτως διατηρεί τα δύο από τα τέσσερα πανεπιστήμια που έλεγε ότι θα καταργήσει.

Ο νέος πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Ασημόπουλος, σημείωσε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση για ένα ισχυρό και βιώσιμο ΤΕΙ, εκφράζοντας συγχρόνως την αντίθεσή του με τη προβλεπόμενη από το αρχικό σχέδιο μείωση των τμημάτων.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης και ο δήμαρχος Καστοριάς. Επίσης παρέστησαν οι βουλευτές Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου του ΣΥΡΙΖΑ και Γιώργος Κασαπίδης ανεξάρτητος.

Από τη σύσκεψη δεν εκδόθηκε ψήφισμα, καθώς ισχύει το παρακάτω ψήφισμα – απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 11 Φεβρουαρίου.

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας
Δηλώνουμε την αδιαπραγμάτευτη αυτονομία και αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μείζονος Στρατηγικού Εταίρου των Δυτικομακεδόνων.
Απαραίτητη η υπόσταση και η λειτουργία Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών, συμμάχου των ανοιχτών οριζόντων και της διασυνοριακής συνεργασίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.